KAKO JE KORONA UTICALA NA TRGOVINU ORUŽJEM: Sto najvećih kompanija povećalo zaradu

P. Z. S. /rt.com

06. 12. 2021. u 19:14

ČINI se da pandemija nije uticala na globalnu potražnju za oružjem, prema novom izveštaju, koji otkriva da je 100 najvećih kompanija u odbrambenoj industriji zaradilo 531 milijardu dolara u 2020. – 1,3% više nego u prethodnoj godini.

КАКО ЈЕ КОРОНА УТИЦАЛА НА ТРГОВИНУ ОРУЖЈЕМ: Сто највећих компанија повећало зараду

Foto Tanjug/AP

Prodaja oružja stalno raste šest uzastopnih godina, a ekonomske prepreke izazvane Kovid-19 nisu mogle da preokrenu ovaj trend, istakao je u ponedeljak Stokholmski institut za istraživanje mira (SIPRI).

-Industrijski giganti su u velikoj meri bili zaštićeni trajnom potražnjom vlada za vojnom robom i uslugama, a neke zemlje su čak ubrzale plaćanja kako bi ublažile uticaj pandemije, rekla je Aleksandra Markštajner iz SIPRI-jevog programa vojnih rashoda i proizvodnje oružja.

Manje nuklearnih zaliha uskladišteno u 2021. godini, ali ih je sve više pripremljeno za lansiranje, kako SAD i Rusija unapređuju arsenale, stoji u izveštaju organizacije za nadzor naoružanja.

SAD su zadržale lidersku poziciju u sektoru u 2020. Na listi je bila 41 američka kompanija, od kojih je pet zauzimalo prvih pet mesta od 2018. Ukupna zarada američkih proizvođača oružja prošle godine dostigla je 285 milijardi dolara, što je porast od 1,9% u poređenju sa do 2019.

Kineske firme zauzele su drugo mesto, sa ukupnom zaradom od 66,8 milijardi dolara, ili 13% globalne prodaje oružja u 2020. SIPRI je ovaj uspeh pripisao pekinškom programu vojne modernizacije, koji je lokalne odbrambene kompanije pretvorio u „neke od najnaprednijih proizvođača vojne tehnologije u svetu”.

Prema švedskom istraživaču, 26 evropskih proizvođača oružja je prošle godine pokazalo „mešovite rezultate“. Velika Britanija je bila treća u ukupnom poretku nakon Kine, sa svojih sedam kompanija u Top 100 koje su zaradile 37,5 milijardi dolara, što je povećanje od 6,2% u odnosu na 2019. Nemačke firme su zabeležile rast od 1,3% i dostigavši 8,9 milijardi dolara, dok je prodaja njihovih francuskih kolega pao za 7,7%.

Trend pada koji je počeo 2018. nastavio se za ruske proizvođače oružja prošle godine, navodi se u izveštaju. Devet kompanija u zemlji u Top 100 zabeležilo je pad prodaje sa 28,2 milijarde dolara u 2019. na 26,4 milijarde dolara.

Neuspeh bi se mogao objasniti zaključenjem Državnog programa naoružanja 2011–2020. i diverzifikacijom ruske odbrambene industrije, pošto su firme dobile zadatak da povećaju svoj udeo u prodaji civila na 50% do 2030. godine, kažu autori. Među mogućim razlozima nisu spomenuli sankcije i pritisak Vašingtona na zemlje koje žele da kupe oružje ruske proizvodnje.

Izveštaji SIPRI-ja „ne mogu se smatrati objektivnim izvorom informacija“, rekao je ruski vojno-industrijski konglomerat Rostek odgovarajući na nove brojke.

-Zapadni analitičari se oslanjaju samo na otvorene izvore i nisu svesni prave slike, navodi se u saopštenju. SIPRI takođe zanemaruje činjenicu da se većina plaćanja za rusko oružje vrši u rubljama, a ne u dolarima, pri čemu se fokusira samo na profit, umesto da računa stvarni broj prodatih jedinica.

Zarada Rosteka stalno raste svake godine, a nivo proizvodnje ostaje visok, ističe se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!