AMERIKANCIMA TESNO NEBO: Špijunski avion SAD naterao putnički „Erbas“ da spusti visinu da se ne bi sudarili iznad Crnog mora

Novosti online

04. 12. 2021. u 19:00

PUTNIČKI avion „Erbas A330“, koji je leteo iz Tel Aviva u Moskvu, bio je primoran da izbegne američki izviđački avion „Boing RC-135 Rivet Džoint“ iznad Crnog mora .

АМЕРИКАНЦИМА ТЕСНО НЕБО: Шпијунски авион САД натерао путнички „Ербас“ да спусти висину да се не би сударили изнад Црног мора

Foto: Printskrin

Prema informacijama portala „Flajtradar24“ i „Radarboks“ koji prate letove avijacije, incident se dogodio 3. decembra ujutru.

Radi bezbednog mimoilaženja sa američkim avionom, piloti putničkog aviona bili su primorani da spuste visinu. Mediji navode da vojni avion nije odgovarao na višestruke pozive dispečera i nije kontaktirao kontrolu letenja u čijoj je zoni odgovornosti bio u tom momentu.

Pre toga je portal „PlejnRadar“ saopštio da je avion američkog Ratnog vazduhoplovstva, koji je učestvovao u incidentu, imao kodnu oznaku OLIVEW92, te da je poleteo iz baze na Kritu. Kasnije, dok je leteo oko ruske granice, oznaka je promenjena u HOMER59.

Ovo nije prvi put da su američki avioni primećeni iznad Crnog mora. Juče su ruski lovci Su-27 i Su-30 ispratili američke izviđačke avione RC-135 i CL „Artemis“. Strane letelice su bile primorane da se vrate nazad, te narušavanje državne granice nije dozvoljeno.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni