VELIKO OTKRIĆE KINESKIH NAUČNIKA: Pronađeno antitelo koje neutrališe sve varijante koronavirusa

Novosti onlajn

02. 12. 2021. u 07:29

KINESKI naučnici tvrde da su izolovali antitelo koje može efikasno da neutrališe sve sojeve koronavirusa, pozivajući se na laboratorijske eksperimente, ali i one na živom organizmu.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ КИНЕСКИХ НАУЧНИКА: Пронађено антитело које неутралише све варијанте коронавируса

Foto: EPA

U studiji objavljenoj u utorak, kineski naučnici iz različitih institucija, uključujući Univerzitet Sun Jat Sen u Guangdžou i Univerzitet Džeđiang u Hangdžou, sugerišu da bi mogli da imaju rešenje za pandemiju kovida 19, piše RT.

Autori tvrde da se pokazalo da monoklonsko antitelo 35B5 u laboratorijskim uslovima, ali i u istraživanjima sprovedenim na živom organizmu, neutrališe tip kovida 19 bez mutacija, ali i one varijante koje izazivaju zabrinutost. Istraživanja o živom organizmu su, inače, sprovedena na humanizovanim miševima.

Naučnici su takođe primetili da antitelo deluje i na "veoma mutiranu" delta varijantu, koja je odgovorna za smrtonosne talase infekcije širom sveta otkako se prvi put pojavila u Indiji ranije ove godine.

35B5 neutrališe koronavirus ciljajući jedinstveni epitop (deo antigena koji imuni sistem prepoznaje) koji izbegava mesta mutacije. Drugim rečima, 35B5 cilja na jedinstveni deo virusa koji se ne menja tokom procesa mutacije.

Ciljajući deo virusa koji nije pogođen mutacijama koje se smatraju zabrinjavajućim, 35B5 antitelo je pokazalo efikasnu sposobnost neutralizacije u nekoliko različitih sojeva.

Naučnici tvrde da bi ovo otkriće moglo da se iskoristi za stvaranje univerzalne vakcine protiv koronavirusa.

Deo antigena na koji cilja antitelo 35B5 takođe je prisutan u varijanti omikrona, primećuju naučnici.

Ovo istraživanje bi se moglo pokazati posebno vrednim u vreme kada se svetom širi veoma mutirani omikron. Lideri i naučnici širom sveta zabrinuti su da bi omikron mogao uspešno da zaobiđe imunitet stvoren vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet