SMRT NA "PUTU NADE": Tragedija migranata u vodama Lamanša podelila saveznike sa dve obale

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 11. 2021. u 07:26

TRAGEDIJA 27 migranata koji su se udavili u ledenim vodama Lamanša, na "putu za bolje sutra" od Francuske ka Velikoj Britaniji, među kojima je bilo pet žena od kojih jedna trudna, kao i jedna devojčica, pokazuje svu hitnost potrebe rešavanja gorućeg migrantskog pitanja.

СМРТ НА ПУТУ НАДЕ: Трагедија миграната у водама Ламанша поделила савезнике са две обале

Migranti koje je obalska straža izvukla iz vode / Foto EPA

- Tražićemo dodatno mobilisanje Britanaca. Svi ti ljudi nisu želeli azil u Francuskoj. Moramo da ojačamo saradnju s Belgijom, Holandijom, Nemačkom, ali i sa Velikom Britanijom - poručio je francuski predsednik Makron juče iz Hrvatske gde se nalazio u zvaničnoj poseti.

On je istakao da se francuske snage reda danonoćno bore protiv ilegalne imigracije, naglasivši da je više od dve trećine prelazaka osujećeno od početka godine, a spaseno 7.800 života.

Sa druge strane Lamanša, britanski premijer Boris Džonson je istakao da Britanci imaju problem da uvere neke od svojih partnera, naročito Francusku, da "reaguju na nivou koji zahteva situacija". London je predložio Francuzima zajedničke policijske patrole duž Lamanša. Džonson je poslao poruku da je vreme da se svi mobilišu, rade zajedno i učine sve što se može da bi se raskrinkale krijumčarske grupacije.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je otišao na lice mesta, preneo je već iste večeri da su uhapšene četiri osobe. Ipak, teško je zamisliti da će to biti dovoljno i da će osujetiti hiljade kandidata za "bolje sutra" da se povuku sa francuske obale. Fenomen koji traje godinama, traži zajednički odgovor cele EU, pa je Makron zatražio da se u kratkom roku tim pitanjem pozabavi i Evropski savet. Za nedelju je u Kaleu zakazan evropski međuministarski sastanak.

Mnogi migranti žele upravo u Veliku Britaniju, zato što ih odande teže izbacuju, kao i zbog toga što im to ostaje kao krajnja šansa, kada ih odbiju na teritoriji EU. U poslednje vreme, ovim putem dnevno kreće i po hiljadu ljudi.

POVUKLI ČAMCE IZ PRODAJE

FRANCUSKI lanac za prodaju sportskih proizvoda "Dekatlon" sredinom ovog meseca povukao je iz prodaje sve svoje gumene čamce iz prodavnica na ovom delu atlantske obale, od Dankerka, preko Kalea, do Tukea u želji da spreči migrante da ih koriste za prelazak Lamanša. Ali, čamci mogu da se kupe bilo gde, uključujući i preko interneta, pa ovaj potez neće sprečiti migrante da se u njima dokopaju engleske obale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a