UDAVIO SE 31 MIGRANT: Tragedija u Lamanšu

VELIKA tragedija dogodila se u Lamašnu, gde se, prema poslednjim podacima, udavio najmanje 31 migrant.

УДАВИО СЕ 31 МИГРАНТ: Трагедија у Ламаншу

Foto: Tanjug/AP

To je najcrnji bilans u vodama između Francuske i Velike Britanije, od kako traje izbeglička kriza. Drama se odigravala u blizini francuskog grada Kalea, u gumenom čamcu na naduvavanje u kome se nalazilo oko pedeset migranata i koji je krenuo iz Dankerka. Tregediju je prvi otkrio ribar koji je oko 14 sati primetio petnaestak tela u vodi.

Izbeglice često koriste ova plovila koja su u lošem stanju i u koje se ukrca mnogo više ljudi nego što to kapacitet dozvoljava. Prelasci su naročito učestali od ovog leta. Ove godine je do sada iz Francuske ka Velikoj Britaniji otišlo 31.500 migranata, od kojih oko 22.000 u prvih deset meseci, što je tri puta više nego prošle godine. U novembru je bilo dana kada je prelazilo i po hiljadu ljudi. Prošle godine, ovde se udavilo šestoro, a pretprošle četvoro.

Migrantska kriza u poslednje vreme naročito predstavlja kamen spoticanja između Velike Britanije i Francuske. Britanski premijer Boris Xonson je juče poručio da je šokiran, revoltiran i duboko ražalošćen tragedijom. Francuski predsednik Makron je naglasio da neće dozvoliti da Lamanš postane groblje i zatražio da se hitno ojača prisustvo Fronteksa, uz vanredni sastanak EU. Obećao je i da će odgovorni za ovu tragediju biti uvaćeni. Francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, koji je otišao na lice mesta, preneo je da su već uhapšene četiri osobe.

BONUS VIDEO: PREDSTAVLjENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024