LAVROV O AMERIČKIM RAKETAMA U UKRAJINI: Žele da rasplamsaju sukob u Donbasu

Novosti online

22. 11. 2021. u 15:21

UKRAJINA otvoreno provocira, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije u svetlu saopštenja ukrajinske strane da je Kijev upotrebio američki protivtenkovski raketni sistem "Džavelin" u Donbasu.

ЛАВРОВ О АМЕРИЧКИМ РАКЕТАМА У УКРАЈИНИ: Желе да распламсају сукоб у Донбасу

Foto: EPA

Kako kaže, ratoborna retorika Kijeva odražava želju za prelaskom sukoba u Donbasu u goruću fazu.

- Nisam čuo tu vest niti sam video neka saopštenja. Ali, u principu primećujemo poslednjih nedelja i meseci takav tok svesti ukrajinskog rukovodstva. Posebno kod vojske, čiji je tok svesti preterano eksplozivan i opasan - rekao je ministar na konferenciji za novinare nakon pregovora sa libanskim kolegom Abdalom Bu Habibom.

Prema mišljenju ministra, ratoborna retorika kijevskih vlasti odražava njihovu želju da sukob u Donbasu dovedu u goruću fazu.

- Jer, kada se takva ratoborna retorika povećava, to očigledno odražava želju da se provocira - dodao je.

Amerika najviše može da utiče na Ukrajinu

Istovremeno, Lavrov je ocenio da SAD mogu da utiču na Ukrajinu više nego bilo ko drugi u pogledu primene Minskih sporazuma.

- Verovatno niko ne sumnja u činjenicu da Sjedinjene Američke Države mogu da utiču na Kijev u pitanju implementacije Minskih sporazuma više nego bilo koji drugi. Stoga ćemo videti u kojoj meri SAD mogu da pretoče svoje reči u dela koja će pomoći u primeni Minskih sporazuma - smatra ministar.

S tim u vezi, naglasio je da SAD bolje od Evrope shvataju situaciju oko tih sporazuma, podsećajući da je tokom rusko-američkog samita u Ženevi predsednik Džozef Bajden potvrdio privrženost Minskim sporazumima i priznao da je neophodno ispuniti i deo dogovora koji predviđa poseban status Donbasa, kao i da se o tome razgovaralo kada je zamenica državnog sekretara Viktorija Nuland bila u poseti Rusiji.

Kako je naveo, Rusija smatra „nepotrebnim stvaranje nekih novih formata, jer postoji "normandijski" format“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)