RUSIJA PRIORITET: Talibani žele saradnju sa svetskom zajednicom

Novosti onlajn

18. 11. 2021. u 14:46

TALIBANI su saopštili da je Rusija jedan od prioriteta saradnje sa svetskom zajednicom, rekao je ambasador Rusije u Kabulu Dmitrij Žirnov.

РУСИЈА ПРИОРИТЕТ: Талибани желе сарадњу са светском заједницом

Talibani na skupu u Moskvi, Foto AP

- Talibani su izjavili da žele da sarađuju sa svetskom zajednicom. Prioritet su im Rusija, Kina, Pakistan. Trenutno smo fokusirani na potrebu okončanja humanitarne katastrofe, a sledeća faza je organizacija međunarodnog foruma s ciljem ekonomskog oporavka zemlje. Bez toga se nemoguće izboriti sa problemima u Avganistanu kao što su izbeglice, terorizam, narkotici - rekao je ambasador.

Istovremeno je naglasio da Rusija u potpunosti uzima u obzir sankcioni režim koji je na snazi protiv Talibana, te da zasad nema govora o političkoj saradnji sa novim avganistanskim vlastima.

Prema rečima Žirnova, situacija u Avganistanu je loša.

- Glad se nadvija nad Avganistanom, društveno-ekonomske poteškoće se gomilaju. Talibani za to treba da se zahvale Americi koja je zamrznula novac koji pripada Avganistanu - naglasio je ambasador.

Takođe je dodao da će Rusija uskoro organizovati nove specijalne letove sa humanitarnom pomoći Avganistanu.

Ranije je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev upozorio da Avganistanu preti katastrofa i novi građanski rat ako nove vlasti ne uspeju da normalizuju situaciju.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

UZNEMIRUJUĆ VIDEO: Talibani snimili kako likvidiraju šefa policije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)