OSVETA ZA SULEJMANIJA U BOGOTI: Hezbolah hteo da ubije bivšeg izraelskog obaveštajca?

P. Z. S. /sputnik international

15. 11. 2021. u 21:31

HEZBOLAH je navodno skovao zaveru za ubistvo izraelskog državljanina, diplomatu i bivšeg obaveštajnog oficira koji živi u Bogoti kao deo širih napora za osvetu zbog za američkog ubistva komandanta Revolucionarne garde Kuds u januaru 2020. Kasema Sulejmanija, javio je kolumbijski list El Tiempo, novine neimenovani vojni obaveštajni izvori.

ОСВЕТА ЗА СУЛЕЈМАНИЈА У БОГОТИ: Хезболах хтео да убије бившег израелског обавештајца?

Foto: Office of the Iranian Supreme Leader via AP, File/Depositphotos

Poznato je da libanski politički pokret i militantna grupa uživaju u toplim vezama sa Venecuelom - kolumbijskim regionalnim najvećim neprijateljem, a Bogota i Vašington su optužili Karakas da je toj grupi pružio finansijsku pomoć. Hezbolah i vlada Venecuele odbacili su takve tvrdnje kao neosnovane.

Prema informacijama lista, izraelska obaveštajna agencija Mosad otkrila je da je Hezbolah špijunirao neimenovanog Izraelca, koji je otvorio posao prodaje opreme za nadzor u kolumbijskoj prestonici, a da je grupa takođe držala na oku američke diplomate koje rade u gradu. Nakon što je operacija nadzora otkrivena, izraelski državljanin je navodno pobegao iz Bogote nazad u Izrael.

Izvori lista sugerišu da je Hezbolah planirao da iskoristi bivše pripadnike pobunjeničke grupe Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) za izvršenje atentata.

Kolumbijski zvaničnici rekli su za El Tiempo da se navodni incident dogodio u pozadini opšteg porasta aktivnosti Hezbolaha u toj latinoameričkoj zemlji i tvrdi da je grupa koristila Kolumbiju za obavljanje „kriminalnih aktivnosti“.

Ranije ove godine, The Cradle je izvestio da su u severnom Iraku u leto 2021. proiranske snage ubile američkog komandanta i izraelskog oficira u znak osvete za Sulejmanijevo ubistvo. Pentagon je tada priznao da je jedan od njegovih visokih oficira poginuo u „neborbenom događaju“, bez detaljnijeg objašnjenja. Izraelski mediji su izvestili da je izraelski komandant poginuo 1. jula „nakon što se srušio tokom kondicione obuke u vojnoj bazi u centralnom Izraelu“.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati