EU PRESEKLA: Ursula fon der Lajen posle razgovora sa Bajdenom saopštila loše vesti za Belorusiju

Tanjug

10. 11. 2021. u 20:00

EVROPSKA unija će sledeće nedelje proširiti sankcije Belorusiji, saopštila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen posle sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

ЕУ ПРЕСЕКЛА: Урсула фон дер Лајен после разговора са Бајденом саопштила лоше вести за Белорусију

Foto AP

Ona je napomenula da će se sankcije odnositi i na pojedince i na firme, prenosi agencija Rojters.

Diplomate Evropske unije su saopštile da Unija planira da se sankcije pogode oko 30 pojedinaca i firmi, uključujući ministra spoljnih poslova i belorusku avio-kompaniju "Belavia".

EU i NATO optužuju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da "koristi migrante kao oružje za pritisak na Zapad tako što šalje ljude koji beže sa Bliskog istoka u Minsk, a zatim na granice Poljske i baltičkih država", navodi Rojters.

Sa druge strane, predsednik Aleksandar Lukašenko i njegov, kako navodi agencija, saveznik ruski predsednik Vladimir Putin, okrivili su EU za migrantsku krizu.

- Razmotrićemo mogućnost sankcionisanja avio-kompanija koje omogućavaju trgovinu ljudima ka Minsku, a zatim ka granici EU i Belorusije - rekla je ona.

Američki predsednik Džo Bajden ugostio je ranije danas u Beloj kući predsednicu Evropske komisije kako bi, između ostalog, razgovarali o trgovini i "previranjima" na Zapadnom Balkanu, preneo je Rojters.

Sastanak u Vašingtonu dolazi ubrzo nakon što su se Bajden i Ursula Fon der Lajen sastali na samitu G20 u Rimu i na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu.

BONUS VIDEO: VAŠINGTONSKE TAJNE - Ko je u Beloj kući bio gej, a koga su volele žene?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)