BELORUSIJA DEMANTUJE ZAPAD: Rusija nije umešana u migracionu krizu - EU ne želi dijalog, samo sankcije

Novosti online

10. 11. 2021. u 18:55

MINISTAR spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej demantovao je izjave zapadnih političara o umešanosti Rusije u migracionu krizu.

БЕЛОРУСИЈА ДЕМАНТУЈЕ ЗАПАД: Русија није умешана у миграциону кризу - ЕУ не жели дијалог, само санкције

Foto: Tanjug/AP

- Ja znam da niko nikada nije dobijao iz Moskve nikakve instrukcije o organizaciji nelegalnih migracija. To je rezultat delovanja same Evropske unije. To su jednostavno pokušaji da se opravda konfrontaciona politika prema Rusiji - ocenio je Makej.

Takođe je istakao da Zapada vodi politiku prema Belorusiji s dugoročnim fokusom na Rusiju, jer „Rusija, kako oni smatraju, predstavlja pretnju za kolektivni Zapad“.

Takođe je naglasio da je Savezna Država Rusije i Belorusije spremna da preduzme recipročne mere u slučaju raspoređivanja snaga NATO-a na granici sa Poljskom tokom migrantske krize.

- Bilo kakvo raspoređivanje trupa podrazumevaće adekvatne recipročne mere Savezne Države kako je i predviđeno vojnom doktrinom - precizirao je Makej.

EU ne želi dijalog, samo sankcije

- Protiv Belorusije ostaju samo sankcije, nema nikakvih pokušaja da se organizuje dijalog, nema želje - ocenio je beloruski ministar, govoreći o odnosu Minska i EU.

Makej je istakao da sankcije ne bi trebalo da budu instrument za rešavanje sporova ili problema.

- Iz EU nam stalno govore o potrebi poštovanja vladavine prava u našoj unutrašnjoj politici, međudržavnim odnosima, ali oni sami otvoreno gaze taj princip, uvodeći sankcije protiv Belorusije, ne pokušavajući ni da utvrde šta se desilo - rekao je ministar.

Podsetio je na incident sa prinudnim sletanjem aviona kompanije „Rajaner“ u Minsku zbog vesti o podmetnutoj bombi. Tada je, prema njegovim rečima, beloruska strana odmah predložila da dođu i pogledaju šta se desilo, međutim, ubrzo su sve zemlje EU objavile da uvode sankcije protiv beloruske avio-kompanije „Belavia“.

Državni granični komitet Belorusije u ponedeljak je saopštio da je velika grupa izbeglica iz zemalja Istoka i Afrike krenula na granicu Belorusije sa Poljskom. Uveče je granična služba saopštila da je situacija sa izbeglicama na granici sa Poljskom i dalje izuzetno napeta: više od dve hiljade izbeglica, uključujući značajan broj žena i dece, zaustavilo se ispred poljske ograde na granici.

Poljske snage bezbednosti ih ne propuštaju, a migranti su više puta pokušavali da preseku postavljenu bodljikavu žicu i uđu u Poljsku.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana