STOLTENBERG U GLAZGOVU: Vojska da prati borbu sa klimatskim promenama

Tanjug

02. 11. 2021. u 18:43

SVETSKE oružane snage moraju da prate globalne napore borbe sa klimatskim promenama i smanje svoje ogromne emisije ugljenika u skladu sa jasno definisanim merilima, poručio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

СТОЛТЕНБЕРГ У ГЛАЗГОВУ: Војска да прати борбу са климатским променама

Foto: Tanjug/AP

Postoji malo pouzdanih podataka o emisijama stvorenim vojnim aktivnostima, ali nema sumnje da su velike: izveštaj iz 2019. zaključuje da bi američka vojska bila 47. najveći emiter gasova staklene bašte na svetu da je država, navodi Rojters.

-Ne postoji način da se dostigne neto nulta vrednost bez uključivanja i emisija iz vojske, rekao je Stoltenberg u intervjuu na klimatskoj konferenciji COP26 u Glazgovu, misleći na ambicije mnogih država da dostignu nultu emisiju do sredine veka.

Foto: Tviter

Stoltenberg, bivši specijalni izaslanik UN za klimatske promene, rekao je da je rad u okviru NATO na metodologiji merenja emisija u oružanim snagama već započeo i da se on zalaže da to bude završeno do kraja 2022., što je cilj čije će ispunjenje najviše zavisiti od dogovora između 30 saveznika.

Stoltenberg je rekao da određene armije već ulažu napore u rešavanju ovog problema i kao primer naveo da američka vojska koristi solarne panele u svojim instalacijama, britanska vojska istražuje alternativna goriva, a Španija sadi drveće na vojnom zemljištu koje bi vezivalo ugljenik.

On je uporedio trenutni energetski izazov sa kojim se vojske suočavaju sa odlukom Vinstona Čerčila pre Prvog svetskog rata da zameni ugalj naftom kao glavnim gorivom za britansku mornaricu , što je potez za koji je Stoltenberg rekao da je imao i ekološke i strateške koristi.

-Moramo pronaći način da pomirimo potrebu za zelenim i ekološki prihvatljivim oružanim snagama sa jakim i efikasnim oružanim snagama, poručio je generalni sekretar NATO.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)