RIM SPREMAN ZA G20: Stigao Bajden, velike mere bezbednosti na snazi

Tanjug

29. 10. 2021. u 10:14

AMERIČKI predsednik Džo Bajden rano jutros doputovao je u Rim, gde sutra počinje dvodnevni samit Grupe 20 (G20), izveštava agencija Ansa.

РИМ СПРЕМАН ЗА Г20: Стигао Бајден, велике мере безбедности на снази

Foto: Tanjug/AP Photo

Bajden će danas imati privatni susret sa papom Franjom, a u toku dana razgovaraće sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom i premijerom Mariom Dragijem.

Predviđen je i susret Bajdena sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Rim je od juče, kako izveštavaju mediji, zbog bezbednosti učesnika samita „zatvoreni grad”, što je igra reči i asocijacija na čuveni film Roberta Roselinija iz 1945. godine, „Rim - otvoreni grad”.

Deo grada Eur, gde će se održati samit svetskih lidera, iz bezbednosnih razloga proglašen je zonom maksimalne bezbednosti u radijusu od 10 kilometara, a pristup će imati samo učesnici skupa i stanovnici dela grada uz posebene dozvole.

Privatni avio-saobraćaj iznad Rima je zabranjen, a grad od juče nadleću u niskom letu helikopteri.

Civilni avio-saobraćaj sa dva rimska aerodroma Fjumičino i Čampino se odvija bez zastoja.

Bezbednost učesnika samita će osiguravati blizu 6.000 policajaca i vojska čiji je zadatak u vreme samita anti-dron kontrola.

Italijanska ministarka unutrašnjih poslova Lučana Lamorđeze ocenila je da je, sa stanovišta bezbednosti, vreme samita veoma zahtevno.

Prema njenim rečima, od blizu 14.000 različitih protesta samo u ovoj godini, sigurnost učesnika samita G20 je najveći izazov za snage bezbednosti, ali i Rim kao grad domaćin.

Snage reda moraju obezbediti ne samo potpunu sigurnost učesnika samita, već nadgledati proteste zakazane u dane konferencije u Rimu, između ostalih demonstracije protiv klimatskih promena „Fridays for Future”.

BONUS VESTI:

IZ ISTORIJE BEOGRADA: Sinagoga srušena u nemačkom bombardovanju 1941. godine

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)