BAGET CILJA EVRO: Poskupljenje simbola Francuske

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 10. 2021. u 22:42

BAGET, francuski simbol veliki koliko i Ajfelova kula, preti da prekorači psihološku barijeru, cenom koja para nebo. Očekuje se da duguljasta vekna ovog tradicionalnog hleba, od 250 grama, ovih dana dostigne - jedan evro! To bi, ujedno, značilo i da kilogram "narodskog hleba" košta astronomska četiri evra.

БАГЕТ ЦИЉА ЕВРО: Поскупљење симбола Француске

Arhiva

Trenutno se baget prosečno prodaje za 0,89 evra, ali pekari traže povećanje zbog značajnog poskupljenja osnovnih namirnica. Neki su već samoinicijativno digli cenu.

Brašno, koje četvrtinom utiče na krajnju cenu hleba, za poslednjih godinu dana poskupelo je za 30 odsto. Šta tek reći za cenu gasa na koji se peče hleb i koja je, zbog kretanja na svetskom tržištu, u Francuskoj od početka godine skočila za 60 odsto, a trenutno raste svakog meseca.

Na koštanje hleba utiču i sve više cene drugih energenata, nafte i struje, koje takođe nekontrolisano skaču. Dostizanje cene od jednog evra, biće udarac za mnoge porodice u zemlji. Šezdeset odsto Francuza baget ima na stolu gotovo za svaki obrok.

Zbog veće cene žitarica, poskupeće ne samo hleb, već i pivo. Osim ječma, znatno je poskupeo i metal koji se koristi za zapušače.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)