"ESKOBAR NAŠEG VEKA" TRGOVAO I NA BALKANU: Otonijel, uhapšeni vođa najvećeg kolumbijskog narko-kartela, delovao širom sveta

I. STANOJEVIĆ

25. 10. 2021. u 23:11

UHAPŠENI narko-bos u Kolumbiji, Dairo Antonio Usuga (50), poznat pod nadimkom Otonijel za kog se tvrdi da je "Eskobar našeg veka", povezan je i sa balkanskim trgovcima drogom. Klan del Golfo, na čijem je čelu bio do hapšenja, kontroliše mnoge rute za šverc droge do SAD, ali i Rusije i Balkana.

ЕСКОБАР НАШЕГ ВЕКА ТРГОВАО И НА БАЛКАНУ: Отонијел, ухапшени вођа највећег колумбијског нарко-картела, деловао широм света

Posle decenije potrage i skrivanja, Otonijel je uhapšen u Kolumbiji / Foto AP

Kolumbijski nedeljnik "Semana" tvrdi da je Otonijel formirao mrežu za ilegalnu trgovinu, koja ima čvrste kontakte u Panami, Meksiku, Dominikanskoj Republici, Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji i Belgiji. "Semana" navodi da dosije u koji je imala uvid, sadrži izveštaj o pregovorima sa emisarima meksičkih kartela, kalabrijske i sicilijanske mafije u Italiji i organizacija za trgovinu drogom na Balkanu.

Cetinjanin I. A. uhapšen proletos u Kolumbiji zbog trgovine drogom, kokain je nabavljao od klana Del Golfo, objavio je dnevnik "Dan", u junu ove godine. List se poziva upravo na kolumbijski nedeljnik "Semanu".

- Dokument govori o I. A. kao jednom od članova balkanskog kartela, koji je pobegao iz Španije 2018. godine, jer je bio umešan u ubistvo. U Kolumbiju je stigao 2019. Naselio se u Kartageni i predstavljao se kao naslednik vlasnika lanca hotela u Evropi. Iza ovog paravana zapravo je stajala međunarodna organizacija koja je jedan od glavnih izvoznika droge u Evropu, balkanski kartel - objavio je letos "Semana". - Zajednički imenitelj njegovih članova je da dolaze iz južne Evrope, iz zemalja poput Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Punu deceniju trajala je potraga za najtraženijim kolumbijskim narko-bosom. "Ovo je najteži udarac koji je zadat trgovini drogom u ovom veku u našoj zemlji. Ovaj poduhvat se može porediti samo sa padom Pabla Eskobara devedesetih godina", kazao je kolumbijski predsednik Ivan Duke.

Poređenje s Eskobarom, legendarnim šefom Medelin kartela, daleko najpoznatijim narko-bosom na svetu, Otonijel je i te kako zaslužio. Tereti se i za ubistvo policajaca, seksualno zlostavljanje dece i vrbovanje maloletnika. U operaciji hapšenja učestvovalo je 500 vojnika i 22 helikoptera. Kretanje narko- bosa pratilo je, pomoću satelitskih snimaka, više od 50 obaveštajaca, uključujući američke i britanske agente.

Klan Del Golfo bio je porodična organizacija, kojoj su pripadali ne samo Otonijel i njegov brat Đovani, već i mnogi drugi rođaci. Jednim ogrankom kartela upravljao je sestrin muž. Veruje se da klan ima oko 1.800 naoružanih članova, mahom regrutovanih iz desničarskih paravojnih grupa. Snažne porodične veze i uticaj u određenim oblastima Kolumbije, razlozi su što je Otonijel tako dugo uspeo da izbegne hapšenje.

Otonijel nije koristio mobilne telefone da bi izbegao praćenje, a sa članovima klana, komunicirao je glasovnim porukama prosleđivanim preko kurira.

GERILAC I DESNIČAR

ROĐEN u Antiokvi početkom sedamdesetih, Dairo Antonio Usuga se, sa 16 godina, se pridružio sada gerilskom pokretu Narodna oslobodilačka partija. Sa bratom Đovanijem, bio je pripadnik nekoliko gerilskih i paravojnih grupa, među kojima Fark (Revolucionarne oružane snage Kolumbije), kao i Ujedinjenih odbrambenih snaga Kolumbije, desničarske paravojne grupe koja se bavila i švercom droge. Šef klana postao je pošto je policija ubila njegovog brata u napadu na novogodišnju narko-zabavu 1. januara 2012. godine.

JEDNA GLAVA, DVE CENE

KAKO navodi Bi-Bi-Si, Otonijel je koristio mrežu seoskih sigurnih kuća, pa se, stalnim selidbama, krio od vlasti. Policija je pronašla posebne ortopedske dušeke koje je koristio zbog diskus hernije. Kolumbijska vlada izručiće ga Sjedinjenim Državama, koje su još 2009. godine podigle optužnicu protiv njega. Otonijelova glava, imala je dve cene: kolumbijska vlada nudila oko 800.000 dolara, a Vašington čak pet miliona dolara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024