TALIBANI POZDRAVILI PUTINOVU IZJAVU: Evo šta je uradio predsednik Rusije

Novosti online

25. 10. 2021. u 08:36

MINISTARSTVO spoljnih poslova Avganistana pozdravlja izjavu predsednika Rusije Vladimira Putina o mogućnosti isključivanja pokreta Taliban (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) sa spiska terorističkih organizacija, izjavio je portparol Ministarstva Abdul Kahar Balhi.

ТАЛИБАНИ ПОЗДРАВИЛИ ПУТИНОВУ ИЗЈАВУ: Ево шта је урадио председник Русије

Foto: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Senior Airman Taylor Crul/U.S. Air Force via AP

- Ministarstvo spoljnih poslova Islamskog Emirata Avganistan (samoimenovanje političkog sistema talibana) pozdravlja izjave predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina u vezi sa isključenjem imena lidera Emirata sa crne liste. S obzirom na to da je rat završen, zemlje sveta takođe treba da unesu pozitivne izmene u svoje odnose i pristup prema Avganistanu. Računamo na pozitivne odnose sa međunarodnom zajednicom zasnovane na principu reciprociteta - napisao je portparol na Tviteru.

Ranije je ruski lider govoreći na Valdajskom forumu izjavio da odluku o skidanju talibana sa liste terorističkih organizacija treba doneti na nivou UN, a Rusija će se kretati u tom pravcu.

Početkom avgusta talibani su pojačali ofanzivu protiv vladinih snaga u Avganistanu. Militanti su 15. avgusta ušli u glavni grad i preuzeli kontrolu nad predsedničkom palatom, a 16. avgusta su objavili da je rat u Avganistanu završen i da će državno uređenje biti određeno u bliskoj budućnosti. U noći 31. avgusta američka vojska napustila je aerodrom u Kabulu, čime je prekinuto skoro 20-godišnje američko vojno prisustvo u Avganistanu.

Talibani su 6. septembra objavili da je i Pandžšir, poslednja od 34 avganistanske provincije, prešao pod njihovu kontrolu. Sledećeg dana objavljen je sastav privremene vlade Avganistana: na njenom čelu je Muhamed Hasan Ahund, koji je tokom prve vladavine talibana bio ministar spoljnih poslova i nalazi se pod sankcijama UN.

(Sputnjik)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM - Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024