GDE JE UDARILA NUKLEARKA "KONEKTIKAT": Peking od Vašingtona traži odgovore o aktivnostima američke mornarice

V. N.

09. 10. 2021. u 23:47

Kina traži odgovore od SAD šta se dogodilo sa američkom nuklearnom podmornicom u međunarodnim vodama u Indo-Pacifiku u subotu 2. oktobra.

ГДЕ ЈЕ УДАРИЛА НУКЛЕАРКА КОНЕКТИКАТ: Пекинг од Вашингтона тражи одговоре о активностима америчке морнарице

Podmornica "Konektikat"

Prema (zakasnelom) saopštenju američke mornarice od četvrtka nuklearna podmornica je pogodila "nepoznati objekat" dok je bila potopljena u vodama u azijsko-pacifičkom regionu, prilikom čega je povređeno njenih 11 mornara.

Kina je ozbiljno zabrinuta zbog ovog incidenta, rekao je portparol kineskog ministarstva inostranih poslova Zao Lijian. On je pozvao na trenutnu transparentnost u vezi sa incidentom, "uključujući tačnu lokaciju incidenta, svrhu američkog ronjenja u Južnom kineskom moru kao detalje o tome na šta je podmornica naišla", navodi se u saopštenju.

Jurišna podmornica klase "sivolf", "Konektikat" je jedan od najmoćnijih podvodnih brodova američke vojske.

Kako prenosi AP, zvaničnici su rekli da objekat sa kojim se sudario nije bio druga podmornica. Jedan od zvaničnika koje citira agencija rekao je da je to moglo biti potopljeno plovilo ili kontejner ili neki drugi nepoznati objekat.

Aleksander Nil, stručnjak za odbranu i bezbednost sa sedištem u Singapuru, rekao je za Bi-Bi-Si da povrede nastradalih u sudaru sugerišu da je podmornica verovatno udarila u nešto veliko i da je išla jako brzo.

U međuvremenu, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je za Bi-Bi-Si da je "duboko zabrinut" zbog akcija koje podrivaju mir u rejonu Tajvanskog moreuza, koji razdvaja Tajvan i Kinu. Od prvog izveštaja američke mornarice nisu objavljeni nikakvi drugi detalji o "Konektikatu", sem da je plovilo u "sigurnom i stabilnom" stanju.

Kina i zemlje u regionu mogle bi biti zabrinute da je incident veći od onoga što SAD tvrde jer postoji pitanje, iako malo verovatno, curenja nuklearnog materijala - kaže se u agencijskim izveštajima.

DVOSTRUKI STANDARDI AMERIKANACA

Da je situacija obrnuta - na primer da je kineska ili ruska nuklearna podmornica imala nesreću u Atlantskom okeanu ili negde blizu američke obale, Vašington bi bio uporan u pitanjima šta se i gde dogodilo - podseća "Azija tajms" prenoseći saopštenje Pekinga.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista