POTPREDSEDNIK RUSKE VLADE: Cene gasa posledica špekulativnih radnji

Novosti online

06. 10. 2021. u 20:28

TEKUĆE cene gasa na berzi objektivno ne odražavaju realno stanje stvari na tržištu, ocenio je potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i dodao da ni ovde nije prošlo bez špekulativnih radnji.

ПОТПРЕДСЕДНИК РУСКЕ ВЛАДЕ: Цене гаса последица шпекулативних радњи

Foto: Novosti arhiva

- Faktori koji su se pojavili ne bi uticali na takav rast cena bez špekulativnog pristupa, rekao je Novak na sednici o energetici kojoj je predsedavao ruski predsednik Vladimir Putin.

Kako je objasnio početak rasta cena označilo je leto sa veoma visokim temperaturama u Latinskoj Americi kada se tečni gas iz Amerike orijentisao na to tržište što je dovelo do deficita u Evropi i Aziji.

Prema njegovim rečima, normalizaciji na tržištu doprineće završetak procesa dobijanja sertifikata za „Severni tok 2“ i veća trgovina gasom na berzi u Sankt Peterburgu.

Novak ističe da treba brže stabilizovati situaciju na gasnom tržištu.

Prema njegovim rečima, rekordno visoke cene gasa u Evropi negativno utiču na tržište i vode ka intenzivnijem prelasku na obnovljive izvore nergije.

Na sednici je učestvovao i direktor „Rosnjefta“ Igor Sečin koji je ocenio da je situacija na tržištu nafte i naftnih derivata u Rusiji stabilna, da zalihe postoje a da je proizvodnja dva puta veća od potražnje.

Ako kompanija dobije dozvolu ruskih vlasti da izvozi 10 milijardi kubnih metara gasa u Evropu iz svojih izvora to će stabilizovati gasno tržište i dodatno napuniti budžet, rekao je on.

Podsetimo, cene gasa u Evropi iz dana u dan skaču, a danas su oborile novi rekord – vrednost novembarskih fjučersa prešla je brojku od 1.900 dolara za kubni metar, pokazuju podaci sa berze „ICE Futures“.

Šef Jamalo-Nenjeckog okruga Dmitrij Artjuhov zatražio je od Putina da se naloži izradu programa za zalihe gaza u njegovom okrugu.

On je obavestio Putina da se trenutno 70 odsto gasa u Rusiji eksploatiše u Nadim-Pur-Tazovskom regionu gde postoji sva potrebna infrastruktura, a da njegov region ima još veće potencijale.

rs.sputniknews.com

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!