ITALIJA SE OTVARA: Kovid propusnica obavezna za radnike, biće više publike na stadionima i u salama, postepeno otvaranje diskoteka

Milica Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

06. 10. 2021. u 17:47

TEHNIČKO-sanitarni Komitet sa nadležnostima za suzbijanje Kovida u Italiji, shodno pozitivnom razvoju pandemije, izneo je predlog Vladi i sutra se očekuje usvajanje odluke o povećanju broja gledalaca na otvorenom i u zatvorenom prostoru, kao i o postepenom otvaranju diskoteka sa ograničenim brojem posetilaca.

ИТАЛИЈА СЕ ОТВАРА: Ковид пропусница обавезна за раднике, биће више публике на стадионима и у салама, постепено отварање дискотека

Foto: Depositphotos

Od 15 oktobra bioskopi i pozorišta mogu biti popunjeni sa 80 posto kapaciteta, stadioni 75, sportske hale ostaju na 50 posto, arene na otvorenom i muzeji bez ograničenja broja posetilaca sa distanciranim ulascima, a najveća novina jeste otvaranje diskoteka koje su zatvorene od početka pandemije (sa malom pauzom u leto 2020), 35 posto popunjenosti kapaciteta u zatvorenom prostoru podrazumevajući i zaposlene i 50 posto na otvorenom ali samo u tzv. belim zonama gde je stepen zaraženosti minimalan, jer su diskoteke one koje podrazumevaju najveći rizik za širenje virusa.

U Italiji će tako svuda ulaz biti omogućen samo onima koji poseduju sanitarnu zelenu kartu, a u diskotekama će se identifikovati obavezno i ime da bi u slučaju naknadnog otrkrivanja pozivnog posetioca moglo da se uđe u trag svim prisutnim. U diskotekama je obavezno postojanje sistema direktnog provetravanja, jednokratno korišćenje čaša, a maske se mogu skinuti sa lica samo kada se pleše, kada se hoda ili zaustavlja moraju se ponovo staviti.

Zelena karta od 15. oktobra u Italiji postaje obavezna, takođe i za zaposlene na svim nivoima, u privatnim i državnim firmama, broji se da je reč od oko 23 miliona radnika, ko još ne poseduju zelenu kartu moći će privremeno da uđe na posao sa negativnim tampon testom do isteka roka za vakcinisanje. Ovaj dokument će se kontrolisati svakodnevno jer je njihov rok važenja različit shodno vremenu u kojem su osobe vakcinisane.

Za stanovnike Vatikana i zaposlene u Vatikanu ili one koji ulaze svakodnevno na posao sanitarna karta obavezna je već od 1. oktobra, samo je još ostalo prisustvo misama u Vatikanu bez tog dokumenta ali uz održavanje distanci, sa maskama na licu i zadržavanje samo u neophodnom vremenu.

Italija za koji dan stiže do 80 procenata imunizovanih iznad 12 godina i ne želi sada da rizukuje sa bilo kakvom preuranjenom odlukom zato se ne reaguje na izvesne primedbe ili pobune o procentu popunjenosti kapaciteta i neophodnosti posedovanja sanitarne karte.

                                      ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PROCES VEKA PROTIV MAFIJE: U sudnici 350 optuženih sa 900 advokata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!