CRNA STATISTIKA ITALIJE: To nije zemlja majki pa tako ni kolevki

Milica Ostojić - Stalni dopisnik iz Rima

01. 10. 2021. u 18:01

ITALIJA je jedna od zemalja gde se rađa najmanje dece na svetu.

ЦРНА СТАТИСТИКА ИТАЛИЈЕ: То није земља мајки па тако ни колевки

Foto: Epa

„Procenat plodnosti je najniži među najnižim“, a razlozi zašto žene ne postaju majke raznoliki su - bila je to velika recesija, pa je stigla epidemija Kovida i samo dodatno “začinila” nagomilane životne probleme.

Jedno veliko naučno istraživanje objavio je dnevni list „IL Fato Quotidiano“ gde se krenulo sa analizom stanja praznih kolevki od 2000. godine kada se na trenutak činilo da je došlo do prvih znakova pomeranja u ostvarivanju plodnosti odnosno rađanja ali je sve krenulo opet nizbrdicom.

Srednje doba majki za rađanje prvog deteta iznosi 31 godinu i Italija je zemlja među prvima u EU sa najvišim procentom prvorođenčadi majki sa 40 godina. Tako niska plodnost ne pripisuje se samo jednom uzročniku već predstavlja zbir faktora.

Ponajpre je reč o ekonomskoj neizvesnosti koja karakteriše tržište rada, u Italiji su žene manje prisutne na poslu od muškaraca, potom neizvesnost i privremenost posla potencijalnih roditelja.

Jedan od bitnih uzročnika odustajanja da na svet donesu dete jeste visina zarade koja nije dovoljna da garantuje ekonomsko spokojstvo. Ništa manje nisu bitni i strukturalni problemi odnosno nedostatak obdaništa i strukura za najmlađe, Italijanski statisički zavod (Istat) izneo je podatke da samo 26 posto najmlađih između O i 3 godine ima mesto gde da boravi izvan familije. Tu spada i faktor da kada se razboli dete prevashodno su majke te koje uzimaju bolovanje, na njega imaju pravo samo nekoliko dana, a očevi retko pribegavaju odsustvu sa posla.

U Italiji je reč i o „kulturnoj“ ukorenjenosti, smatra se da je briga o kući i familiji prevashodno žensko pitanje, mnogo manje nego muško i to još više dolazi do izražaja kada se rodi dete. I tu Italija zauzima crno mesto na pijedestalu, po vremenu koje žena upotrebljava u svakodnevici familijarnog angažmana, neuporedivo više od muškarca. Evropski statistički institut (Eurostat) je izneo podatak da samo Rumunke mogu da se porede sa tolikim angažmanom u familiji koliko Italijanke.

Bitan faktor u ostvarivanju plodnosti jeste i poteškoća da se ostvari trudnoća u godinama blizu menopauze. Rezultat prazne kolevke je taj što tada sve manje žena ne može ili ne želi dete. Ako i poželi sve je više onih koje žele samo jedno. „Hvatanje za slamku“ nalazi se u odgovorima na ispitanom uzorku onih koji žele decu - njih polovina želi dvoje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a