JAPANSKI PASOŠ "NAJMOĆNIJI": Japanci bez vize u 192 zemlje, a evo na kom se mestu nalazi Srbija

Tanjug

05. 10. 2021. u 23:13

LONDONSKA firma Henli i partneri, koja se bavi savetovanjem o državljanstvu i rezidencijalnom statusu, objavila je revidiran spisak "najmoćnijih" pasosa na svetu prema kojoj je prvi na listi japanski pasoš, jer se s njim može putovati u 192 zemlje sveta - bez vize.

ЈАПАНСКИ ПАСОШ НАЈМОЋНИЈИ: Јапанци без визе у 192 земље, а ево на ком се месту налази Србија

Foto: Free Images Pixabay

Takozvani Henli indeks zasnovan je na podacima Međunarodne asocijacije avio-saobraćaja (IATA), koja od 2006. godine redovno prati najbolje svetske pasoše, preneo je CNN.

Ranigiranje jačine pasoša meri na osnovu toga u koliko zemalja sveta se može otputovati bez vize sa određenim pasošom.

S obzirom da prilikom kreiranja nove liste nisu uzete u obzir privremene restrikcije, vlasnici najmoćnijih pasoša - Japana i Singapura mogu da putuju bez viza u 192 zemlje sveta.

To je 166 destinacija više nego što mogu Avganistanici, koji su na samom dnu liste i koji mogu da uđu samo u 26 zemalja bez vize.

Srpski pasoš je na 39. mestu liste, s obzirom da građani Srbije mogu da putuju bez vize u 135 zemalja, Hrvatski pasoš je na 18. mestu, slovenački na 11. crnogorski na 48. bosanski na 54. a makedonski na 47. mestu liste.

Najnoviji izveštaj Henlija je pokazatelj da globalni jaz u slobodi putovanja nikada nije bio veći.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo