ŽESTOKI SUKOBI TALIBANA I ISIS-K: Ekspolzije i pucnjava u obračunu dve grupe u Avganistanu

Novosti online

02. 10. 2021. u 19:25

PRVOG oktobra su prijavljene eksplozije i sukobi u gradu Čarikar, glavnom gradu istočne avganistanske provincije Parvan.

ЖЕСТОКИ СУКОБИ ТАЛИБАНА И ИСИС-К: Ексползије и пуцњава у обрачуну две групе у Авганистану

Foto Tanjug/AP

Prva eksplozija bila je rezultat napada improvizovanom eksplozivnom napravom koja je ciljala vozilo talibana u PD2 okrugu Čarikar. U napadu su ranjena dva borca avganistanske grupe.

Izvori bliski talibanima rekli su da je grupa uhapsila dvojicu pripadnika ISIS-Horasan (ISIS-K) posle napada. Teroristi su toj grupi dali lokaciju skrovišta ISIS-K u okrugu PD3.

Dok su talibanski borci napadali skrovište, velika eksplozija izazvana raketom pogodila je Čarikar. Bilal Karimi, zamenik portparola talibana Zabihulaha Mudžahida, rekao je za TOLO News da je kasnije pronađeno drugo skrovište u obližnjem području. Borci talibana sukobili su se sa teroristima koji su se držali u oba skrovišta.

Prema avganistanskim izvorima, četiri talibanska borca i trojica terorista ISIS-K ubijena su u eksploziji i sukobima u PD3. Iako prisustvo ISIS-K u Parvanu nije iznenađenje, čini se da je veće nego što se mislilo ranije. Čini se da se uticaj terorističke grupe širi po celom Avganistanu.

Danas je ISIS-K glavni izazov sa kojim se suočavaju talibani koji neprestano rade na jačanju kontrole nad Avganistanom. Pretnja terorističke grupe verovatno neće uskoro prestati.

(SrbijaDanas)

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku