NIKO NEMA PRAVO DA SE ŽALI: Talibani zabranili brijanje ili šišanje brade

Tanjug

27. 09. 2021. u 11:47

TALIBANI su berberima u avganistanskoj provinciji Helmand zabranili da briju ili šišaju brade svojih mušterija, zapretivši im kaznama, javlja Bi-Bi-Si.

НИКО НЕМА ПРАВО ДА СЕ ЖАЛИ: Талибани забранили бријање или шишање браде

Foto: Tanjug/AP Photo

Talibanska verska policija u Helmandu tvrdi da se brijanjem ili šišanjem brade krši ono što oni smatraju islamskim zakonima.

Neki vlasnici frizerskih salona u prestonici Kabulu potvrdili su da su i oni dobili slična naređenja, što nagoveštava povratak strogim pravilima koja su bila na snazi u periodu prethodne vladavine talibana, uprkos njihovim obećanjima da će sprovoditi blažu formu državne kontrole, prenosi BBC.

Od preuzimanja vlasti prošlog meseca, talibani sprovode oštre kaznene mere nad svojim protivnicima, a u subotu su borci ove organizacije ubili četvoricu optuženih otmičara i njihova tela obesili na ulicama u provinciji Herat.

U naredbi upućenoj frizerskim salonima u južnoj provinciji Helmand, talibanske vlasti su upozorile da se mora poštovati šerijatski zakon koji ne dozvoljava šišanje i brijanje brade.

- Niko nema pravo da se žali - piše u objavi.

- Borci talibana stalno dolaze i naređuju nam da prestanemo sa šišanjem brade. Jedan od talibana mi je rekao da mogu i tajno da sprovode kontrolu - izjavio je jedan frizer iz Kabula.

Drugi kabulski frizer, koji vodi jedan od najvećih gradskih salona, rekao je da ga je pozvao neko ko se predstavio kao državni službenik i naredio mu da "prestane da sledi američke stilove" i da nikome ne brije niti šiša bradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)