SKUPI GAS ZATVARA FABRIKE: Rekordne cene plavog goriva teško pogodile Ukrajinu - Moskva krivi evropske političare za oklevanje

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

22. 09. 2021. u 23:49

PODILAŽENjE Americi i inaćenje sa Rusijom skupo će koštati Ukrajinu.

СКУПИ ГАС ЗАТВАРА ФАБРИКЕ: Рекордне цене плавог горива тешко погодиле Украјину - Москва криви европске политичаре за оклевање

Foto Arhiva

Toga su svesni sada i u Kijevu. Pošto nisu hteli da potpišu dugoročni ugovor sa "Gaspromom" Ukrajina će morati da kupuje plavo gorivo po vrlo visokim cenama, a fabrike hemikalija i veštačkog đubriva koje gas koriste kao sirovinu obustavile su već proizvodnju zbog nerentabilnosti.

Bivši ministar ekonomije Ukrajine Viktor Suslov izjavio je da je Ukrajina jedina zemlja u Evropi koja je odbila da potpiše dugoročni ugovor o kupovini gasa. Zemlje koje su potpisale dugoročne ugovore za kupovinu gasa iz Rusije dobijaju ga za tri puta nižu cenu od sadašnje, tržišne.

Suslov je putem TV-a kritikovao predsednika Vladimira Zelenskog koji je u razgovoru sa američkim ministrom energetike Dženiferom Grenholdom izjavio kako je ruski gas najprljaviji na svetu zbog metana, korupcije i manipulacija. No, u međuvremenu je jedna od najvećih fabrika veštačkog đubriva u Evropi, u blizini Odese, obustavila rad zbog rekordnih cena gasa koji koristi kao sirovinu.

Ta fabrika ima strateški značaj za Ukrajinu, ali sada ne može biti konkurentni cenom proizvoda, jer im se gas nudi od posrednika za hiljadu dolara po kubiku. Sve više ukrajinskih političara kritikuje Zelenskog zbog inaćenja sa Rusijom i optužuju ga za moguće teške posledice po privredu, ali i grejanje u toku zime.

Poslednjih desetak dana cene gasa su rekordne. Prošle srede se hiljadu kubika prodavalo za 970 dolara. Krajem prošle nedelje na berzama se gas prodavao po 800 dolara po kubiku. Predsednik "Gasproma" Aleksej Miler objašnjava da zbog deficita gasa kad počne sezona grejanja plavo gorivo može da bude još skuplje.

Ruski eksperti optužuju evropske političare da su krivi za takvu situaciju sa gasom. Da je po planu završen gasovod "Severni tok 2" danas bi Evropa imala dovoljno gasa i privreda ne bi dolazila u tešku situaciju. Zbog skupog gasa nevolje imaju i u Velikoj Britaniji. Ako gas bude duže vreme skup to se može odraziti i na poskupljenje struje, što će sve lančano uticati na cenu industrijske robe.

POLjACI OKRENULI LEĐA MOSKVI

RUKOVODSTVO Poljske je odlučilo da ne produži dugoročni ugovor sa "Gaspromom" za kupovinu gasa, potvrdio je Petar Naimski, predstavnik vlade za stratešku energetsku infrastrukturu. Rukovodstvo Poljske se nada da će u oktobru 2022. godine početi da dobija gas preko gasovoda "Baltik pajp", a u junu je poljski predsednik Anžej Duda na samitu NATO zamolio rukovodstva Danske i Norveške da pomognu da se taj gasovod što pre završi. "Baltik pajp" neće biti konkurencija "Severnom toku 2", jer je znatno manjeg kapaciteta.

* * * * * * * * *

RUSIJA DEMANTUJE OPTUŽBE KIJEVA DA JE POKUŠALA DA UBIJE POMOĆNIKA UKRAJINSKOG PREDSEDNIKA SERGEJA ŠEFIRA

PESKOV: UKRAJINCI ZA SVE KRIVE RUSE

NASTOJANjA da se jučerašnji pokušaj atentata na Sergeja Šefira (na slici), prvog pomoćnika predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, poveže sa Rusijom mogu se pripisati preterano uznemirenom emocionalnom stanju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Njegova reakcija je usledila pošto su, zasada još nepoznate, osobe iz vatrenog oružja, u blizini sela Lesniki, blizu Kijeva, ispalile deset metaka na automobil u kom je bio savetnik ukrajinskog predsednika Sergej Šefir. Ranjen je samo vozač, a Kijev je za pokušaj atentata na pomoćnika Zelenskog optužio Moskvu.

Foto Arhiva

 

- Nažalost, šta god da se dogodi u Ukrajini ovih dana, nijedan od aktuelnih političara ne može da ne poveže sa Rusijom. Naravno, ovo nema nikakve veze sa stvarnim stanjem stvari. To je pre dokaz preterano uznemirenog emocionalnog stanja - izjavio je Peskov.

Pre toga je čelni čovek vladajuće ukrajinske stranke Sluga naroda Oleksandr Kornijenko rekao da bi Rusija mogla da stoji iza pokušaja atentata na glavnog pomoćnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

- Ruski trag ne treba apsolutno isključiti. Znamo njihovu sposobnost da organizuju terorističke napade u različitim zemljama - rekao je Kornijenko novinarima.

Član ukrajinskog parlamenta iz vladajuće stranke Sluga naroda Jevgenij Ševčenko kaže da je Sergejev vozač zadobio tri metka. Prema ukrajinskom portalu "Strana" vozač je na intenzivnoj nezi, u teškom stanju.

Foto: Printskrin

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere