RUSIJA JE U PRIPRAVNOSTI: Moskva o "prelivanju" sukoba iz Avganistana u Centralnu Aziju

Novosti online

10. 09. 2021. u 21:32

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov smatra da je u ovom trenutku malo verovatno da će se kriza u Avganistanu "preliti" u susedne zemlje, ali da je Rusija u pripravnosti.

РУСИЈА ЈЕ У ПРИПРАВНОСТИ: Москва о преливању сукоба из Авганистана у Централну Азију

Foto: AP Photo/Alberto Pezzali/AP Photo/Rahmat Gul

- Čuli smo da oni nemaju nameru i da neće stvarati probleme susedima, između ostalog i zemljama Centralne Azije, kao i da nemaju planove da upadaju na njihovu teritoriju - rekao je Lavrov na forumu savremenog novinarstva "Čitava Rusija-2021".

On je naveo da će Rusija razmatrati pitanje priznanja talibanske vlasti u zavisnosti od njihovih postupaka.

- Mi smo primili k znanju i podržavamo izjave talibana da nemaju nikakve namere da uzurpiraju vlast i da žele da formiraju inkluzivnu vladu - izjavio je Lavrov.

Ministar se osvrnuo i na predlog Rusije da se nastavi rad u moskovskom formatu koji za sada nije realizovan.

- Mi na stolu držimo naš predlog da se nastavi rad u moskovskom formatu koji čini pet centralnoazijskih država: Iran, Pakistan, Kina, Indija, Rusija i SAD. Poluga za razvoj ovog formata su poslednjih godina tri države Rusija, Kina i SAD, kojima se priključio i Pakistan. Želeli smo da se i Iran priključi, kao i Indija - rekao je Lavrov.

On je pojasnio da je potrebno da se okupe sve zemlje za jednim stolom koje realno, a ne samo na papiru, utiču na situaciju u Avganistanu i na različite političke snage u toj zemlji.

Lavrov je dodao i da se trenutna situacija u Avganistanu ne može rešiti bez uključivanja svih etničkih grupa: Paštuna, Uzbeka, Hazarejaca i Tadžika.

- Sada svi govore o tome da sa talibanima treba sarađivati. Uključujući i one koji su odmah iselili svoje ambasade iz zemlje, što nije slučaj sa Rusijom. Sa talibanima će praktično svi morati da razgovaraju - izjavio je Lavrov.

On je u svom obraćanju naveo i da talibani za sada nisu dali povod za sumnju u njihove namere da se bore protiv teroristima Islamske države i "Al Kaide".

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BEBU PREBACUJU PREKO ŽIČANE OGRADE: Snimak nastao na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)