ZAPOŠLJAVAJU IH DA BI POSTALI ŠPIJUNI: Amerika bila prisiljena da otpusti 182 saradnika

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

08. 09. 2021. u 07:43

GRAĐANE Rusije, koje zapošljavaju u svojim ambasadama, Zapad polako vrbuje da rade za njih protiv svoje zemlje, izjavila je Marija Zaharova, portparol ruskog MIP-a.

ЗАПОШЉАВАЈУ ИХ ДА БИ ПОСТАЛИ ШПИЈУНИ: Америка била присиљена да отпусти 182 сарадника

Foto: Depositphotos

U razgovoru sa poznatim moskovskim novinarom Vladimirom Solovjovom objasnila je da Zapad ima celi program za "mekano vrbovanje" ruskih građana.

- Primera radi, kada se u američku ambasadu na posao primaju građani Rusije, onda im se obećava da će dobiti stalni boravak u SAD ili državljanstvo. Radeći u ambasadama ti građani su u funkciji njihove države. Dakle, ne radi se o nekim beznačajnim zadacima. To su ozbiljni poslovi za koje im se daje dosta novca - kazala je Zaharova.

Komitet za zaštitu nacionalnih interesa RF sproveo je istraživanje koje je pokazalo da su projekti Alekseja Navaljnog, najagresivnijeg opozicionara u Rusiji, koji se sada nalazi u zatvoru, dobili značajnu finansijsku podršku od građana Rusije koji rade u stranim ambasadama. Naravno da su oni bili samo transmisija da se prikrije da su Navaljnom i njegovim istomišljenicima novac za njihove akcije davale zapadne ambasade.

Foto: Pres služba suda

Aleksej Navaljni

Početkom avgusta ove godine Ministarstvo pravosuđa Rusije je na osnovu rešenja moskovskog suda zabranilo rad "Fonda borbe protiv korupcije" koji je osnovao Aleksej Navaljni. Takođe je zabranjen rad "Štaba Navaljnog". Da su oni faninsirani iz zapadnih izvora znalo se odavno, ali se samo menjao način kako im je dostavljan novac.

Rusija je u maju tražila od Vašingtona da prestane da zapošljava građane Rusije i trećih zemalja u svoju ambasadu i konzulate u RF. To je bio odgovor Moskve na američke sankcije uvedene u aprilu. Zbog toga je Amerika bila prisiljena da otpusti 182 saradnika u svojoj ambasadi u Moskvi i konzulatima u Vladivostoku i Jekaterinburgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni