POD ZAŠTITOM NOVINARI, IZDAVAČI I NVO: Evropski parlament raspravljao o merama protiv zlonamernih, SLAPP tužbi

V. C. S.

06. 09. 2021. u 17:11

POSLANICI Evropskog parlamenta odlučili su da prošire spisak pojedinaca i organizacija koje bi trebalo zaštiti od zlonamernih, takozvanih SLAPP tužbi, međutim još nije postignut dogovor oko tačne definicije.

ПОД ЗАШТИТОМ НОВИНАРИ, ИЗДАВАЧИ И НВО: Европски парламент расправљао о мерама против злонамерних, СЛАПП тужби

Evropski parlament /Foto AP

U nacrtu izveštaja SLAPP tužbe su definisane kao pravni postupci s ciljem da spreče ili odlože izveštavanje o korupciji i kršenju državnih ili zakona EU, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta sa zajedničke sednice Odbora za pravna pitanja, građanske slobode, pravdu i unutrašnja pitanja. Glasanje o 430 amandmana na izveštaj održaće se do kraja ovog meseca.

U nacrtu se kaže i da se te tužbe koriste za zastrašivanje i finansijsko iscrpljivanje novinara i zaštitnika ljudskih prava, navodeći ih da se ne brane pred sudom ili da uvedu samocenzuru.U saopštenju se dodaje i da su poslanici na sednicima komiteta odlučili da se mere zaštite prošire sa novinara i na medijske organizacije, izdavače, aktiviste organizacija za zaštitu ljudskih prava, NVO, akademike i organizacije građanskog društva.

BONUS VIDEO: 

HAOS U LONDONU: Demonstranti pokušavaju da upadnu u zgradu BBC

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)