PUTIN SPREMAN ZA SASTANA SA ZELENSKIM: Kijev nema volju za poboljšanjem odnosa!

Novosti onlajn

05. 09. 2021. u 15:02

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin jasno je potvrdio svoju spremnost za susret sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, pošto je potrebno poboljšati odnose dve zemlje, ali ne postoji uzajamna politička volja Kijeva, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ПУТИН СПРЕМАН ЗА САСТАНА СА ЗЕЛЕНСКИМ: Кијев нема вољу за побољшањем односа!

Foto: Tanjug/AP Photo

- Ako govorimo o političkoj volji predsednika Putina, on ju je jasno potvrdio i ponovo potvrdio: spreman je za susret i smatra da je žalosno stanje u kojem se sada nalaze rusko-ukrajinski odnosi ne vodi nikuda, a u teoriji je, naravno, potrebno da se ispravi. Ali za sada ne vidimo takvu uzajamnu političku volju iz Kijeva - rekao je Peskov za televiziju „Rusija 1“.

On je dodao da je predsednik Rusije potvrdio da postoji želja da se normalizuju odnosi sa Ukrajinom, ali da rad predsednika treba da oceni ukrajinski narod.

- Predsednik je rekao da Ukrajinci moraju sami da se pozabave svojim predsednicima, da moraju da procene rezultate svog rada i treba da glasaju za onoga koga žele da vide (na mestu šefa) svoje države. Stoga, neka to i dalje ostane prerogativ za ukrajinski narod, a mi možemo samo da konstatujemo da Ruska Federacija, koju predstavlja predsednik Putin, još jednom potvrđuje svoju želju za normalizacijom odnosa sa Ukrajinom - zaključio je Peskov.

Krim nije tema za pregovore

Krim ne može da bude stavka na dnevnom redu pregovora predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, stoga, s tim u vezi, ne može biti napretka po pitanju mogućeg sastanka, dodao je Peskov.

- Radi se o tome da za nas ne postoji tema Krima. A kako nam je rečeno u kabinetu predsednika Ukrajine, Zelenski želi da razgovara o Krimu. O Krimu sa kakvog stanovišta? Očigledno ne sa stanovišta da je to region Ruske Federacije. I s tim u vezi, to ne može biti stavka na dnevnom redu pregovora - precizirao je Peskov.

Prema njegovim rečima, „do sada nismo uspeli da napravimo nikakav napredak u tom pogledu“.

- Što se kaže, sve po starom - dodao je portparol Kremlja.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu, gde su vlasti 2014. godine započele vojnu operaciju protiv samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike, kao i zbog Krima koji se ujedinio sa Rusijom nakon referenduma na poluostrvu. Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“. Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Bonus video:

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega