MISLILI DA KUPUJE, A ON UBADAO LJUDE: Loša procena policije Novog Zelanda

D. D. S.

03. 09. 2021. u 22:46

NIZ terorističkih napada koje je izvela Islamska država (ID) u Avganistanu, dobio je svojevrsni odjek na Novom Zelandu, kada je muškarac iz Sri Lanke, inspirisan tom džihadističkom grupom, u Oklandu nožem nasrnuo na kupce u supemarketu.

МИСЛИЛИ ДА КУПУЈЕ, А ОН УБАДАО ЉУДЕ: Лоша процена полиције Новог Зеланда

Foto AP

Ranio je šestoro od kojih je troje u kritičnom stanju.

Policija ga je likvidirala za svega 60 sekundi, ali munjevita reakcija ipak nije mogla da prikrije njihovu pogrešnu procenu, s obzirom na to da su napadača pratili takoreći do trenutka napada. Premijerka Džasinda Ardern je objasnila da je napadač, državljanin Sri Lanke koji je na Novom Zelandu deset godina, bio inspirisan Islamskom državom i "pod konstantnim nadzorom". Ona je precizirala da je napadač, koji zasad nije identifikovan, bio "osoba pod prismotrom" čak pet godina.

Policije je i uoči napada pratili čoveka, ali su mislili da je ušao u samoposlugu da obavi kupovinu! A on je, po rečima svedoka, izvukao veliki nož i počeo da ubada zaprepašćene kupce. Policija se mogla pohvaliti samo brzom reakcijom:

- Radili smo apsolutno sve što je bilo moguće kako bismo ga pratili, a činjenica da smo mogli intervenisati tako brzo, za otprilike 60 sekundi, pokazuje koliko smo ga pažljivo posmatrali - rekao je novinarima policijski komesar Endrju Koster.

Pošto je napadač delovao sam, policija je uverena da nema dalje pretnje. Džasinda Ardern je rekla da do sada taj čovek nije počinio prekršaje koji bi doveli do hapšenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna