SRAMNO PRAVDANJE PENTAGONA: Amerikanci ubili decu u Kabulu, Kirbi pravda krvavi napad

Tanjug

30. 08. 2021. u 18:57

PORTPAROL Pentagona Džon Kirbi rekao je danas da SAD procenjuju i sakupljaju izveštaje o tome da li je bilo civilnih žrtava u nedeljnom američkom napadu na pripadnike ogranka Islamske države, grupe ISIS-K u Kabulu.

СРАМНО ПРАВДАЊЕ ПЕНТАГОНА: Американци убили децу у Кабулу, Кирби правда крвави напад

Foto Tanjug/AP

- Dobijamo brojne informacije i pravimo izveštaj za javnost, usput radeći na tome da što bolje pokušamo da shvatimo situaciju lokalno. To takođe uključuje razgovore sa talibanima i onome što oni možda vide - rekao je Kirbi, preneo je Bi-Bi-Si.

On je ponovio da je prvobitni izveštaj vojske SAD o napadu bio da nije bilo naznaka o civilnim žrtvama, ali da su procene u toku.

Foto Tanjug/AP

Kirbi, kao i general Vilijam Tejlor, upitani su da li je postojala alternativa za korišćenje vazdušnog napada.

- Kada imate neposrednu pretnju, a verovali smo da smo imali vrlo neposrednu pretnju, preduzeli smo akciju za koju smo verovali da je neophodna da odbijemo teroristički napad - rekao je Kirbi povodom napada dronom u nedelju, u kojem je meta bio automobil, veruje se, napunjen eksplozivom, a kojim su upravljali članovi ISIS-K grupe.

Tejlor je dodao da "komandanti uvek minimizuju kolateralnu štetu".

- Ovaj napad je sprečio veliki napad na američke snage i ostale avganistanske civile - objasnio je Tejlor.

General je dodao da SAD "proveravaju" izveštaje o civilnim žrtvama, rekavši da ih uzimaju "vrlo ozbiljno".

Rodbina preživelih navela je da je 10 osoba ubijeno u napadu, a neimenovani avganistanski zvaničnik je sinoć saopštio da su stradala tri deteta.

Kirbi je rekao da niko ne želi da vidi nevine žrtve.

- Nismo u poziciji da raspravljamo o tome. Kao što je general rekao, procenjujemo sitauciju i istražujemo. Nemojte sumnjati, nijedna vojska na planeti nije odlučnija od vojske SAD u tome da izbegne civilne žrtve i niko ne želi da vidi nevinu žrtvu - dodao je Kirbi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost