MODNO OSVEŠTENI: Talibani ženama oduzeli sva prava, a za sebe biraju markiranu odeću (FOTO)

Novosti online

23. 08. 2021. u 17:11

MLADI talibani napustili su zapušteni izgled svojih predaka i okrenuli se modernim komadima odeće, skupim sunčanim naočarama, dizajnerskim trenerkama i bejzbol kapama s talibanskim znakovima.

МОДНО ОСВЕШТЕНИ: Талибани женама одузели сва права, а за себе бирају маркирану одећу (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP Photo

Nakon što smo ih videli kako se nakon borbe opuštaju u zabavnom parku vozeći električne autiće i vrteći se na vrtuljku, ni to više ne može začuditi.

Tokom svoje vladavine od 1996. do 2001. talibani su bili poznati po skromnoj, tradicionalnoj odeći sa pomno uzgajanom dugom bradom. No današnji borci, koje mediji posprdno nazivaju 'talibani 2.0' mnogo više brinu o svom izgledu.

Dok se bore protiv zapadnjačkog uticaja te ženama ne dozvoljavaju gotovo ni izlazak iz kuće, a kamoli moderno oblačenje, za sebe biraju odeću koja je sve samo ne skromna. 

Fotografije iz Kabula pokazuju da mnogi nose avijatičarske sunčane naočare, markiranu odeću, a neki su čak i potpuno obrijani. Rado poziraju na kontrolnim tačkama ili na ulicama Kabula. Društvene mreže ismijavaju ih. Jedan korisnik tako je napisao kako se čini da su angažovali modnog stilistu kako bi ih odenuo.

Drugi se pita jesu li to talibani ili modeli koji su pobegli s pariške revije avangardne mode. Na fotografijama objavljenih proteklih dana, mogu se videti borci koji nose tradicionalne nošnje, ali u svetlim ili šarenim bojama. Neki su izabrali talibansku zastavu i omotali je oko glave umjesto turbana. Modi se pridaje mnogo pažnje, čini se.

Već su se pojavila i pravila na internetu kako da izgledate kao taliban i čini se da to nije nimalo jeftino.

No jasno je da, bez obzira na njihovu naizgled infantilnu modnu priču nema nikakvog razloga za smeh jer je reč o pripadnicima pokreta koji ubija ljude koji se ne slažu s njihovim stavovima.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili