PATRIJARH VARTOLOMEJ KOD ZELENSKOG: Razgovori o Donbasu i kršenju prava vernika na „okupiranim teritorijama“

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

21. 08. 2021. u 08:57

UKRAJINSKI predsednik Vladimir Zelenski primio je u petak uveče carigradskog patrijarha Vartolomeja koji je te večeri doputovao iz Instambula u Kijev gde će boraviti četiri dana.

ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ КОД ЗЕЛЕНСКОГ: Разговори о Донбасу и кршењу права верника на „окупираним територијама“

Foto predsednička administracija Ukrajine

Vartolomeja je na proslavu 30 godišnjice nezavinosti Ukrajine pozvao Zelenski.

-Za nas je velika čast što ste se pridružili proslavi važnog datuma, 30 godišnjice nezavisnosti Ukrajine, kazao je Zelenski koji se kao predsednik dva puta već sreo sa Vartolomejom i bio njegov gost u Instambulu.

Patrijarh Vartolomej se zahvalio na pozivu i istakao da je sretan što je na prekrasnoj i gostoprimnoj ukrajinskoj zemlji. Ovo je treći boravak Vartolomeja u Ukrajini. U septembru 1997. Vartolomej je posetio Odesu, a u julu 2008. bio je u Kijevu. U to vreme Vartolomej je bio protiv raskolnika u Ukrajinskoj pravoslavnog crkvi i podržavao je jednu od tri pravoslavne crkve koja ima najveći broj hramova i vernika, a ostala je lojalna moskovskom patrijarhu Kirilu. Kasnije je Vartolomej pod pritiskom Amerikanaca promenio svoj stav i stao na stranu novoosnovane Ukrajinske pravoslavne crkve na čijem je čelu mitropolit Epifanije.

Foto predsednička administracija Ukrajine

Patrijarh Vartolomej i Vladimir Zelenski

Zelenski i Vartolomej su razgovarali o mirnom rešenju problema Donbasa. U saopštenju iz kabineta Zelenskog se kaže da su razgovarali i o ,,kršenju prava vernika na okupiranim tertorijama,,. Sa pravom se nameće pitanje zašto nisu razgovarali i o nasilnom otimanju hramova i premlaćivanju popova i vernika koji su ostali verni Moskovskoj patrijaršiji. Teško je poverovati da Vartolomej o tome ne zna ništa.

Zelenski se zahvalio carigradskom patrijarhu za podršku deci ukrajinskih poginulih vojnika na Istoku Ukrajine. Interesantno je da patrijarha ne interesuje pitanje stradanja dece i njihovih roditelja na drugoj strani fronta jer i tamo žive pravoslavni vernici.

Vartolomej je danas učestvovao u zajedničkoj molitvi u Mihajlovskoj sabornoj crkvi u Kijevu. U nedelju ujutro će zajedno sa mitropolitom Epifanijem obaviti liturgiju u hramu Svete Sofije. Rukovodstvo Ukrajinske pravoslavne crkve moskovskog patrijarhata koje ima najviše hramova i vernika u Ukrajini uoči dolaska Vartolomeja je izjavilo da neće učestvovati na bilo kakvim događajima gde će biti patrijarh Vartolomej jer ga smatraju sukrivcem za sve nevolje koje su se dogodile u Ukrajini posle raskola koji je on podržao.

Da podsetimo Vartolomej je petog januara 2019. u Instambulu potpisao tomos o autokefalnosti novoosonovane Pravoslavne crkve Ukrajine. Za uzvrat ga je predsednik Petar Porošenko nagradio najvišim ukrajinskim odlikovanjem. Jedan broj sveštenika koji se priklonio raskolnicima se razočarao kada je shvatio da veću autonomiju imaju zapravo oni koji su ostali verni ruskom patrijarhu Kirilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista