ZAPAD OZBILJNO PODBACIO Finski predsednik: Talibansko zauzimanje Avganistana krah Zapada

Novosti online

17. 08. 2021. u 11:40

ZAPAD je ozbiljno podbacio jer nije uspeo da stvori demokratsko društvo u Avganistanu, izjavio je juče finski predsednik Sauli Ninisto.

ЗАПАД ОЗБИЉНО ПОДБАЦИО Фински председник: Талибанско заузимање Авганистана крах Запада

Foto: Tanjug/AP Photo

On je u intervjuu na državnom javnom servisu "Jle" poručio da su zapadne zemlje napravile veliki promašaj u Avganistanu. 

- Talibansko brzopleto preuzimanje Avganistana predstavlja veliki krah zapadnih ciljeva u toj zemlji. Zapad je podbacio. Iz ovoga moramo naučiti važnu lekciju, a to je da je veoma teško nametnuti potpuno drugačiju društvenu strukturu i razmišljanje u drugu državu. Za to su potrebne generacije i generacije - rekao je Ninisto. 

Ipak, finski predsednik nije želeo da komentariše da li je pogrešna cela vojna operacija Avganistanu, koja je počela 2001 godine.

- Ne želim da pričam o greškama. Zaključio sam da cilj akcije nije postignut. Od početka se verovalo da će se sve odvijati u dobrom smeru. A sada se suočavamo sa činjenicom da je veoma teško promeniti drugo društvo - istakao je Ninisto.

Prvi čovek Finske naglasio je da je cela Evropa sada u opasnosti od nove migrantske krize. 

- Jedno je sigurno. Kao posledicu krize imaćemo izbeglice koje će masovno napuštati svoje domove u Avganistanu. Novi migrantski talas je na pomolu, a pitanje je kolikih razmera će biti. Svi smo zabrinuti jer ne znamo koliko izbeglica još mogu primiti Evropa i Finska, a da svi ti ljudi mogu uspešno da se integrišu u naše društvo - zaključio je finski predsednik.

(Sputnik international)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)