AMERIKANCI BEŽE KAO IZ SAJGONA: Američki helikopteri evakuišu ambasadu u Kabulu (VIDEO, FOTO)

Novosti onlajn

15. 08. 2021. u 18:45

AMERIČKI vojni helikopteri snimljeni su kako evakuišu ambasadu SAD u Kabulu, što je mnoge na društvenim mrežama podsetilo na bežanje Amerikanaca iz Sajgona u Vijetnamu 1975. godine.

АМЕРИКАНЦИ БЕЖЕ КАО ИЗ САЈГОНА: Амерички хеликоптери евакуишу амбасаду у Кабулу (ВИДЕО, ФОТО)

Foto Tanjug/AP

Najmanje jedan teški helikopter „činuk“ snimljen je kako sleće u kompleks ambasade dok su talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) nadomak Kabula, što je gotovo identična slika onoj iz aprila 1975. godine u Vijetnamu, kada su ti helikopteri učestvovali u izvlačenju Amerikanaca tokom pada Sajgona, kada su trupe Severnog Vijetnama ulazile u grad.

I američki predsednik Džo Bajden i državni sekretar Entoni Blinken odbacili su da postoji sličnost između pada Sajgona i Kabula.

Na direktno pitanje da li je povlačenje iz Kabula „Bajdenov Sajgon“, Blinken je odbacio takvu tvrdnju, prenosi RT.

-Ovo nije Sajgon. Otišli smo u Avganistan pre 20 godina sa jednom misijom, da se obračunamo sa ljudima koji su organizovali 11. septembar. I to smo uradili, rekao je Blinken američkim medijima.

Međutim, mnogi korisnici društvenih mreža ukazali su da je Bajden obećao kako se povlačenje iz Avganistana neće pretvoriti u novi pad Sajgona. Neki su čak delili fotografije poletanja „činuka“ sa krova ambasade u Vijetnamu i Avganistanu, koje su gotovo identične.

Bajden je u julu insistirao da talibani nisu uporedivi sa vojskom Severnog Vijetnama iz Vijetnamskog rata.

-Neće biti okolnosti u kojima ćete videti da ljudi poleću sa krova američke ambasade u Avganistanu, direktno je rekao Bajden pre samo nekoliko meseci.

Foto printskrin YouTube iptv

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da osoblje ambasade u glavnom gradu Avganistana Kabulu napušta objekat i da se uputilo ka aerodromu.

Američke diplomate se helikopterima prevoze na gradski aerodrom, gde se nalaze američke snage.

-Radimo na tome da naše osoblje bude sigurno i zaštićeno. Premeštamo muškarce i žene iz naše ambasade na lokaciju na aerodromu, rekao je Blinken, preneo je Tanjug.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (7)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!