KABUL IMA JOŠ 90 DANA: Talibani u Avganistanu bez problema uspeli da zauzmu deseti veliki grad

I. STANOJEVIĆ

12. 08. 2021. u 21:48

POSLE povlačenja NATO trupa iz Avganistana bezbednosna situacija u ovoj zemlji opasno se zaoštrila, jer su talibani osvojili i deseti veliki grad, strateški važnu tačku Gazni.

КАБУЛ ИМА  ЈОШ 90 ДАНА: Талибани у Авганистану без проблема успели да заузму десети велики град

Foto AP

Ako pobunjenici budu preoteli i Hindukuš, pred zapadne zemlje postaviće se novi rebus, jer bi za nekoliko meseci mogao da "padne" i prestoni Kabul.

Američki bezbednosni zvaničnici ocenjuju da bi talibani, koji u ovom trenutku drže oko 65 odsto državne teritorije, mogli da izoluju Kabul za tridesetak dana a da ga potpuno preuzmu za najdalje 90 dana. MIP je na službenoj veb-stranici naveo da je "vlada Islamske Republike Avganistan sa međunarodnom zajednicom izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog brutalnih napada talibana na gradove".

- Avganistanski pregovarački tim, na čelu sa predsedavajućim Visokog saveta za nacionalno pomirenje dr Abdulahom, prisustvovao je u sredu produženom sastanku "trojke" uz učešće Rusije, SAD, Kine i Pakistana u Dohi, i izričito je izneo zahteve avganistanskog naroda i vlade - stoji u saopštenju.

Gazni se nalazi na samo 150 kilometara od glavnog grada i obezbediće talibanima rutu od njihovog uporišta na jugu do prestonice. U Gaznom, pobunjenici nameravaju da otvore ključne vladine kancelarije, uključujući guvernerovu, kao i policijsku stanicu. Oni su provalili i u centralni zatvor ove provincije, javlja nemačka agencija DPA pozivajući se na lokalne izvore.

Talibani su preplavili društvene mreže fotografijama i video-klipovima koji dokazuju da su ušli u Gazni i faktički ga preuzeli. Snage bezbednosti zvanične vlade i dalje tvrde da drže ovaj grad, jer su još u sedištu obaveštajne službe u Gaznom.

Analitičari ističu da nisu propale sve šanse da se popuni vakuum nastao definitivnim odlaskom Alijanse. Saveznici pod kapom NATO mogli bi da iskoriste svoj uticaj na Pakistan i primoraju talibane na momentalni prekid vatre, piše Dojče vele.

Istovremeno bi vlada u Kabulu trebalo da stavi na raspolaganje sredstva da se pomogne ljudima koji su pobegli pred ratom iz svojih domova, a nalaze se još unutar Avganistana.

SIMBOL Talibanska zastava na glavnom trgu u Gazni, Foto AP

Sledeći potez je na diplomatskim krugovima koji treba da rade na uspostavljanju mira u zemlji, a zatim valja pritisnuti talibane da revidiraju izborni postupak i ženama daju pravo glasa. U suprotnom, u Avganistanu bi mogao da se razbukti još snažniji građanski rat, za šta bi SAD i njihove saveznice u NATO snosile veliku odgovornost.

Svetu preti osnaživanje ekstremnih islamista u ovom regionu, koje je praktično već počelo da se ostvaruje. Dojče vele, pozivjući se na Afgan njuz nacionalne TV, ističe da je vlada već ponudila talibanima novi model podele vlasti, koji im daleko više odgovara, nego dosadašnji.

Aerodrom

TURSKA veruje da bi bilo korisno da aerodrom u Kabulu ostane otvoren i da će se to pitanje "definisati" u narednim danima, rekao je juče ministar odbrane Hulusi Akar u Islamabadu. Turska se ponudila da rasporedi trupe na aerodromu u Kabulu nakon povlačenja NATO, i o tome već nedeljama vodi razgovore sa SAD.

DO POSLEDNjE KAPI

AVGANISTANSKI predsednik Ašraf Gani hitno je otišao u posetu Mazar-i-Šarifu, velikom gradu na severu Avganistana pod opsadom talibana, u nastojanju da koordinira odgovor na njihovo napredovanje i da motiviše svoje snage. Razgovarao je sa bivšim guvernerom provincije Balk, čiji je Mazar-i-Šarif glavni grad, koji je obećao da će pružati otpor do poslednje kapi krvi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)