VIRUS NAPAO DEMOKRATIJU: Kako je Ustavni savet Francuske "ubrzao" primenu sanitarnog pasoša koji se uvodi od sutra

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

08. 08. 2021. u 12:05

ŠTA je starije: demokratija ili virus?

ВИРУС НАПАО ДЕМОКРАТИЈУ: Како је Уставни савет Француске убрзао примену санитарног пасоша који се уводи од сутра

Foto AP

Na ovo pitanje filozofski je, ali ipak s pravne tačke, odgovor pokušao da pruži Ustavni savet Francuske, zemlje u kojoj je uvođenje sanitarnog pasoša dobilo pionirske razmere, imajući u vidu do koje mere će se zabrane proširiti od ponedeljka.

Najviše pravno telo u Francuskoj tako se složilo sa uvođenjem kovid propusnice za ulazak u određene tržne centre, zavisno od njihove veličine i rizika od zaraze. Onima koji ne poseduju ovaj dokument moraće, ipak, da se dozvoli pristup najosnovnijim namirnicima u tržnim centrima, kao i gradskom prevozu koji tuda prolazi.

Takođe, odobreno je uvođenje sanitarne propusnice i u bolnicama, za posetioce i bolesnike koji nisu hitni slučajevi. To važi i za staračke domove. Istovremeno je zaključeno da novouvedeni dokument ne sme da bude smetnja za primanje zdravstvene zaštite, a šta je hitno, a šta ne, ostavljeno je zdrastvenom osoblju da proceni.

KORIŠĆENjE ovog dokumenta, već od ponedeljka, odobreno je i u kafeima i restoranima, čak i u baštama i na terasama kafića. Ocenjeno je da ta odluka predstavlja pravednu ravnotežu između javne zdravstvene zaštite i ličnih sloboda. Tako će za ručak u kafani ili piće za barom, kod Ajfelove kule, ali i bilo gde u Francuskoj, od početka sledeće sedmice sanitarna propusnica biti obavezni rekvizit. To će važiti i za ulazak u voz, avion ili autobus, na dužim relacijama. Kontrola će se vršiti pri ukrcavanju.

Ustavni savet se složio i sa uvođenjem obavezne vakcinacije zdravstvenog osoblja, ali je istovremeno izrazio protivljenje prekidu radnog ugovora za medicinske radnike, ukoliko odbiju da se vakcinišu. Očigledno će morati da budu prebačeni na drugu dužnost, tamo gde se ne sreću s pacijentima, verovatno negde u administraciji. Takođe je neustavnom ocenjena i obavezna desetodnevna izolacija pozitivno testiranih osoba.

Francuske vlasti će omogućiti i stranim turistima koji dolaze u ovu zemlju da poseduju sanitarni pasoš, ukoliko su se vakcinisali. Poslednje dve nedelje, ovaj "kju-ar kod" već je obavezan za ulazak na kulturno-zabavne aktivnosti, svugde gde je kapacitet veći od 50 posetilaca ili gledalaca.

Sanitarni pasoš postoji u dve ravnopravne forme, elektronskoj ili papirnoj, da ne bi bili diskriminisani oni koji nemaju pametne telefone. Mladima od 12 do 17 godina ostavljeno je dodatno vreme do 30. avgusta da se vakcinišu.

IMA mnogo onih koji se bune protiv novih mera. Proteklog vikenda, drugog po redu, na ulice francuskih gradova izašlo je više od 200 000 ljudi. Ali, vlasti ne odustaju.

Više vlasnika restorana iz Bretanje je poslalo poruku da neće izigravati policajce i kontrolisati dokumenta gostiju, ističući da bi im bilo izuzetno teško da odbiju da služe stalne goste, ukoliko im ovi ne pokažu sanitarnu propusnicu.

To već obećava da će doći do kršenja novog slova zakona koje je odobrio Ustavni savet, a verovatno i do napetih situacija. Vlasnici restorana rizikuju 1.500 evra globe, ukoliko prime gosta bez propusnice, a ako to učine više od tri puta u roku od trideset dana, do 9.000 i godinu dana zatvora!

Iako je u Ustavu Francuske navedeno da su svi građani jednaki, virus je očigledno ugrozio ovu jednakost, pa je Ustavni savet faktički odlučio da su svugde gde je javno zdravlje ugroženo, slobode onih koji žele da se zaštite od pandemije važne koliko i lične slobode onih koji nemaju sanitarni pasoš, ako ne i važnije. Jer, virus nas sve ugrožava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna