SEZONA POŽARA POTRAJAĆE NEDELJAMA: Naučnici u strahu od otapanja permafrosta u Sibiru

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 10:06

LETNjI šumski požari već su prouzrokovali rekordna emitovanja CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajaće nedeljama, objavila je u sredu evropska agencija Kopernikus.

СЕЗОНА ПОЖАРА ПОТРАЈАЋЕ НЕДЕЉАМА: Научници у страху од отапања пермафроста у Сибиру

Foto: Printskrin/Jutjub

Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli da otope permafrost i oslobode još više ugljen-dioksida koji se nalazi u smrznutoj tundri.

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 miliona hektara, a dim je ove nedelje stigao sve do Severnog pola.

Emisije štetnih gasova od juna iznose više od 505 megatona ekvivalenta ugljen-dioksida, procenjuje Kopernikus, program EU za posmatranje Zemlje.

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za celu požarnu sezonu, rekao je naučnik Kopernikusa Mark Parington.

Jakutija se nalazi u severoistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je nezavisna, bila bi osma najveća zemlja na svetu.

Iako su šumski požari deo prirodnog šumskog ciklusa u tom području, naučnici su zaprepašćeni razmerima i intenzitetom požara poslednjih godina.

To se podudara sa jakim zagrevanjem Arktika gde prosečne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku sveta.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili