NEMAČKA FREGATA NA KINESKOM PRAGU: Slanje ratnog broda "Bajern" na Daleki istok novo poglavlje u spoljnoj politici najveće ekonomije EU

I. STANOJEVIĆ

03. 08. 2021. u 21:25

SLANjE nemačkog ratnog broda "Bajern" u Južnokinesko more, prvi put u bezmalo dve decenije, otvorilo je novo poglavlje u spoljnoj politici Berlina.

НЕМАЧКА ФРЕГАТА НА КИНЕСКОМ ПРАГУ: Слање ратног брода Бајерн на Далеки исток ново поглавље у спољној политици највеће економије ЕУ

Foto EPA

Fregata porinuta u luci Vilhelmshafen u ponedeljak pridružiće se SAD i drugim zapadnim saveznicima u akciji širenja vojnog prisustva u dalekoistočnom regionu, uz obazloženje o sve većoj zabrinutosti zapadnih zemalja usled navodno rastućih teritorijalnih ambicija Kine.

Misija na koju se uputio "Bajern" neuobičajena je i na domaćem terenu osporavana, navode nemački mediji. Ratni brod sa 243 člana posade ima, naime, zadatak da Kini demonstrira odluku Nemačke da se aktivno angažuje na uspostavljanju svetskog poretka baziranog na zakonima. Berlin će to učiniti praktično "pred vratima Pekinga" koji polaže pravo na Južnokinesko more i uspostavlja vojne ispostave na veštačkim ostrvima u vodama u kojima su gasna polja i bogat ribolov.

Američka mornarica u pokazivanju sile protiv kineskih teritorijalnih zahteva, redovno sprovodi takozvane operacije slobodne plovidbe, u kojima njihova plovila prolaze blizu nekih od spornih ostrva. Kina se zauzvrat oštro protivi američkim operacijama, tvrdeći da one ne pomažu u unapređivanju mira i stabilnosti.

Vašington je suprotstavljanje Kini stavio u središte svoje politike nacionalne bezbednosti i nastoji da okupi partnere protiv, kako tvrde, sve agresivnije ekonomske i spoljne politike Pekinga. Kina uvek, pa i ovog puta, najoštrije reaguje na "upade na svoju teritoriju", bilo da su u pitanju vode ili vazdušni prostor.

Anegret Kramp Karenbauer, ministarka odbrane u vladi Angele Merkel, ispratila je brod na sedmomesečno putovanje tokom kojeg će proći Australiju, Japan, Južnu Koreju i Vijetnam. Fregata treba da bude na ovom zadatku punih sedam meseci, do 28. februara 2022. godine. Najpre će biti u Sredozemlju i učestvovati na manevrima NATO, a posle otprilike tri nedelje, naći će se na Rogu Afrike.

U Aziji će fregata biti početkom novembra, gde treba da sprovede obimnu agendu vezanu za Japan. Slede stanice u Vijetnamu (Ho Ši Min u decembru), zatim Južna Koreja, Singapur, Australija, a moguće i još neka destinacija. Na putu kroz Kinesko more nemačka mornarica računa na pratnju kineskih brodova, kao i nadzor kineske avijacije.

Zvaničnici u Berlinu naglasili su da će se nemačka mornarica držati zajedničkih trgovačkih puteva, u nameri da balansiraju između diktata politike i potreba ekonomije. Nemačka, inače, nastoji da čvrsto uveže svoje bezbednosne i ekonomske interese, budući da je Kina postala njen najvažniji trgovinski partner. Uprkos tome, jasno je stavljeno do znanja da misija služi da naglasi činjenicu da Nemačka ne prihvata kineske teritorijalne zahteve.

BEZ KONFRONTACIJE

NAPORI Vašingtona da mobiliše svoje saveznike protiv Kine ne daju baš očekivane rezultate, komentariše kineski portal "Čajna.org", ističući primer britanskog nosača aviona koji je uprkos najavama iz Londona napustio Južnokinesko more bez provokacija prema Pekingu." Čajna.org" očekuje da će se isto tako završiti i misija fregate "Bajern", jer Nemačka nema nameru da se konfrontira sa Kinom, ocenjuju kineski eksperti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna