PUTIN MOBILIŠE SVE STRUKTURE: Formira se specijalna komisija u Rusiji - imaće ključni zadatak

Novosti online

30. 07. 2021. u 22:48

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o formiranju međuresorne komisije za istorijsko prosvećivanje, objavljeno je na portalu pravnih informacija.

ПУТИН МОБИЛИШЕ СВЕ СТРУКТУРЕ: Формира се специјална комисија у Русији - имаће кључни задатак

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Jutjub/MKROXTON

- U cilju osiguravanja planskog i proaktivnog pristupa pitanju odbrane nacionalnih interesa Rusije, povezanih sa očuvanjem istorijskog sećanja i razvoja prosvetne delatnosti u oblasti istorije, nalažem da se formira međuresorna komisija za istorijsko prosvećivanje - navodi se u dokumentu.

Za predsednika komisije imenovan je pomoćnik predsednika Vladimir Medinski. U sastav komisije ući će predstavnici administracije predsednika Rusije, aparata Saveta bezbednosti, Generalnog tužilaštva, Istražnog komiteta, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, MUP-a, Ministarstva kulture, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva pravde, Spoljnoobaveštajne službe, Federalne službe bezbednosti, RAN i drugih.

Osnovni zadaci komisije biće koordinacija delatnosti državnih organa, naučno-obrazovne i kulturne zajednice u formiranju jedinstvenog pristupa istorijskom prosvećivanju i sprečavanju falsifikovanja istorijskih činjenica. Osim toga, komisija će analizirati aktivnosti koje štete nacionalnim interesima Rusije i suprotstavljaće im se. Među zadacima novog organa biće i priprema predloga u okviru kontra propagandnih događaja i akcija povezanih sa značajnim istorijskim datumima u Rusiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)