RUSKIM "NEVIDLJIVIM" DRONOVIMA UPRAVLJAĆE LOVAC PETE GENERACIJE: Sa sobom će voditi četiri "Ohotnika"

Novosti onlajn

27. 07. 2021. u 10:42

KONTROLA perspektivnih udarnih bespilotnih letelica „Ohotnik“ (S-70) vršiće se iz dvosednog komandnog lovca pete generacije Su-57, saopštio je izvor u vojno-industrijskom kompleksu.

РУСКИМ НЕВИДЉИВИМ ДРОНОВИМА УПРАВЉАЋЕ ЛОВАЦ ПЕТЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ: Са собом ће водити четири Охотника

Foto: Printskrin

- Za upravljanje najnovijim dronovima 'Ohotnik' biće napravljena dvosedna komandna verzija Su-57. Očekuje se da će lovac, na kojem se trenutno radi, sa sobom voditi otprilike četiri 'Ohotnika' - rekao je neimenovani izvor za ruske medije.

Podsetimo, rukovodstvo Vojno-industrijske komisije saopštilo je uoči otvaranja avio-salona MAKS 2021 da je rusko Ministarstvo odbrane odlučilo da ubrza isporuke „Ohotnika“ vojsci.

Inače, lovac pete generacije Su-57 je predviđen za uništavanje svih oblika vazdušnih, kopnenih i vodenih ciljeva. Avion ima nadzvučnu brzinu, naoružanje unutar trupa, radio-apsorbujući premaz („stelt“ tehnologija), kao i najnoviji kompleks opreme.

Jurišnu bespilotnu letelicu „Ohotnik“ napravio je eksperimentalno-konstruktorski biro „Suhoj“.

Dužina letelice je 14 metara, raspon krila 19 metara, a poletna masa je 20 tona. „Ohotnik“ dostiže maksimalnu brzinu od hiljadu kilometara na sat. Napravljen je po šemi letećeg krila uz primenu specijalnih materijala koji ga čine skoro neprimetnim za radare.

Plan je da serijske isporuke počnu 2024. godine. „Ohotnik“ je prvi put poleteo 3. avgusta 2019. godine i let je trajao nešto više od 20 minuta.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)