AMERIČKI MAGAZIN ANALIZIRAO SUHOJ 75: Leteći i višenamenski lovac (VIDEO)

Novosti online

25. 07. 2021. u 23:38

RUSKI borbeni avion Čekmejt prvenstveno je izvozni proizvod, pri čemu Rostek usmerava uspeh aviona na stalan tok tržišne potražnje.

АМЕРИЧКИ МАГАЗИН АНАЛИЗИРАО СУХОЈ 75: Летећи и вишенаменски ловац (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/Jutjub/RT

Ali ko su kupci novog lovca i zašto? Sudeći po navedenim specifikacijama i karakteristikama, Čekmejt je brz, prikriven, leteći i lagan višenamenski lovac sa impresivno velikim korisnim opterećenjem za svoju klasu, prenosi Nešenel Interest.

Pa ipak, ono što ga zaista izdvaja je zapanjujuće niska cena od 25-30 miliona dolara po modelu. To čini Čekmejt verovatno daleko bolju vrednost od dve konkurencije protiv kojih je postavljen: francuskog Dasa Rafal i švedskog JAS-39 Gripen. Ali postoje neka upozorenja koja treba razmotriti, a prva i najočiglednija je izuzetno optimistična cena Čekmejta. Sa 25-30 miliona dolara po modelu, Čekmejt bi koštao manje od polovine manje naprednog Su-35S, a istovremeno bi bio znatno jeftiniji od drugog ruskog lovca pete generacije, Su-57.

Proizvođač, podružnica Rosteka Suhoj, kaže da je smanjio troškove Čekmejt metodama proizvodnje uz pomoć AI i recikliranjem nekih tehnologija prethodno razvijenih za Su-35S i Su-57, ali samo će vreme pokazati koliko su tačne ove rane procene cena tačne. Čak i da je tehnički tačno, 25-30 miliona dolara jednostavno može biti osnovna cena pre nego što se uračunaju specifične konfiguracije oružja / avionike, modifikacije i konverzije za kupca. To ne znači da Čekmejt ne može biti konkurentan na izvoznim tržištima. Suprotno tome, lovac je i dalje u mogućnosti da ponudi solidnu vrednost određenim kupcima, čak i ako se ispostavi da je cena nešto viša od očekivane.

Teško očekivanom otkrivanju borca prethodila je višednevna marketinška kampanja, naslovljena uglađenim video najave koja je izdvojila četiri potencijalna kupca: Indiju, Vijetnam, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Činilo se da su se poruke malo promenile na dan prezentacije, a zamenik premijera Jurij Borisov rekao je novinarima da će "prvo avion biti orijentisan ka afričkim zemljama, Indiji i Vijetnamu".

Nejasno je zašto Afrika nije bila naglašenija u ranijim marketinškim ofanzivama kompanije Rostec tokom jula. Alžir i Egipat se uklapaju u profil glavnih uvoznika oružja koji bi potencijalno bili zainteresovani za šah-mat. Obojica su navodno kupili ruske vojne avione poslednjih godina i otvoreni su za to ponovo. UAE se godinama bavio kupovinom ruskih lovaca, prvo Su-35, a kasnije Su-57 - šah-mat predstavlja poslednji pokušaj ruske odbrambene industrije da proširi svoje prisustvo na bliskoistočnom tržištu kojim još uvek dominira američki vojni hardver.

Vijetnamsko ratno vazduhoplovstvo pokazalo je interesovanje za Su-57 već 2017. godine, ali čini se da su ti pregovori zastali. Svestrani i znatno pristupačniji Čekmejt mogao bi biti prijatnija opcija za Hanoj u odnosu na teži, specijalizovaniji Su-57. Indija je usred razvoja dva autohtona lovca, Tejas Mark 2 i Advancd Medium kombat Erkraft (AMCA), što može umanjiti apetit NJu Delhija za nabavkom stranog lovca sa delimično preklapajućim mogućnostima.

Ruski zvaničnici projektuju poverenje u tržišne performanse lovca, a Borisov procenjuje početnu potražnju za čak trista borca. Svestran i pristupačan, Čekmejt ima svojstva uspešnog izvoznog proizvoda. Sve što ostaje da se vidi je da li borac može da ispuni ambiciozne zahteve i performanse Rosteka ili ne.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)