KINA UVODI SANKCIJE PROTIV NEKOLIKO AMERIKANACA: Svaki pokušaj stranih sila da se mešaju u poslove Hongkonga biće uzaludan

Tanjug

24. 07. 2021. u 22:40

KINA je najavila sankcije protiv nekoliko američkih pojedinaca i organizacija kao odgovor na nedavne američke sankcije kineskim zvaničnicima u Specijalnom administrativnom regionu Hongkong.

КИНА УВОДИ САНКЦИЈЕ ПРОТИВ НЕКОЛИКО АМЕРИКАНАЦА: Сваки покушај страних сила да се мешају у послове Хонгконга биће узалудан

Foto Tanjug/AP

Portparol Ministarstva spoljnih poslova rekao da je Peking odlučio da preduzme recipročne kontramere, ocenjujući najnoviji potez Vašingtona „pogrešnom praksom“.

Precizirao je da će se sankcije odnositi na sedam pojedinaca iz SAD-a i entiteta u skladu sa Zakonom o sankcijama strancima, među kojima i je bivši američki ministar trgovine Vilbur Ros, prenosi Međunarodni kineski radio.

- Svaki pokušaj stranih sila da se mešaju u poslove Hongkonga biće uzaludan -  dodao je kineski zvaničnik.

Ovo saopštenje je usledilo uoči posete zamenice američkog državnog sekretara Vendi Šerman severnom kineskom lučkom gradu Tijenđinu.

Ona je najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu od kada je administracija predsednika DŽozefa Bajdena došla na vlast u SAD.

Odnos između dve svetske ekonomske sile pogoršao se tokom mandata bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Poslednjih godina dve zemlje su zatvarale konzulate i proterivale novinare i uvodile sankcije protiv pojedinaca i kompanija iz druge zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)