RUSKI NAUČNICI NAPRAVILI NOVI TEST NA KORONU: Detektuje sve najaktuelnije sojeve virusa

Novosti onlajn

22. 07. 2021. u 19:28

NAUČNICI ruske Federalne medicinsko-biološke agencije (FMBA) Rusije napravili su novi test za otkrivanje najaktuelnijih sojeva virusa korona „alfa“, „beta“, „gama“ i „delta“.

РУСКИ НАУЧНИЦИ НАПРАВИЛИ НОВИ ТЕСТ НА КОРОНУ: Детектује све најактуелније сојеве вируса

Foto: Depositphotos

- Naučnici Centra za strateška planiranja i upravljanje biomedicinskim zdravstvenim rizicima FMBA su u najkraćem mogućem roku napravili jedinstven komplet reagenasa ‘AmpliTest SARS-KoV-2 VOK v.2’ za otkrivanje RNK virusa korona SARS-KoV-2 genetskih linija Alfa, Beta/Gama i Delta na osnovu određivanja mutacija u S-proteinu virusa metodom polimerizovane lančane reakcije - navodi se u saopštenju.

Precizirano je da je test juče registrovan i spreman je za serijsku proizvodnju. Prema rečima šefice FMBA Veronike Skvorcove, u roku od dva sata test određuje kojim sojem je pacijent zaražen.

Poslednjih meseci u Rusiji je došlo do brzog širenja „delta“ soja virusa korona, koji je postao dominantan. Istovremeno se otkrivaju i drugi sojevi – „britanski“, „južnoafrički“ i „brazilski“.

Indijski soj virusa korona otkriven je u oktobru. Smatra se da je delta soj virusa korona najopasniji i on nastavlja da mutira.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)