SENATORKA NAPALA DŽEFA BEZOSA: "Lako ti je da letiš u svemir kada ne plaćaš porez, taj put su svi platili" (VIDEO)

Novosti online

20. 07. 2021. u 22:48

SENATORKA Elizabet Voren napala je Džefa Bezosa, nakon što se najbogatiji čovek sveta vratio na Zemlju sa svog suborbitalnog svemirskog putovanja sa Blu Oridžinom.

СЕНАТОРКА НАПАЛА ЏЕФА БЕЗОСА: Лако ти је да летиш у свемир када не плаћаш порез, тај пут су сви платили (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ CNBC Television

Bezos se obratio mnoštvu u utorak dok je oblačio kaubojski šešir, rekavši da želi da "zahvali svakom zaposlenom Amazona i svakom kupcu Amazona, jer ste vi sve ovo platili".

- Bezos je zaboravio da zahvali svim vrednim Amerikancima koji su zapravo platili porez da bi održali ovu zemlju dok on i Amazon nisu platili ništa - kritikovala je Vorenova, nedugo nakon što je kritike uputila i kongresmenka Okasio-Kortez.

Nije prvi put da je Vorenova napala Bezosa i njegove poreze. Kao što je Insajder ranije izvestio, ona je za TMZ rekao da se Bezos "smeje svakoj osobi u Americi koja je stvarno platila porez. Putovanje Bezosa u svemir finansiraju svi ostali američki poreski obveznici koji su platili porez tako da je Bezos nije morao.

Njene primedbe usledile su nakon što je bomba izveštaj ProPublica otkrio koliko malo najbogatiji Amerikanci plaćaju porez. U tom izveštaju se kaže da Bezos dve godine nije plaćao porez na dohodak, zapravo je 2011. godine navodno dobio poreski kredit od 4.000 američkih dolara koji je značio za porodice koje zarađuju ispod 100.000 američkih dolara. Linli Brauning iz Insidera takođe je ranije izvestila da Amazon nije plaćao porez na dobit u 2017. i 2018. godini.

Iako su metode koje najbogatiji Amerika koriste za plaćanje relativno malo poreza legalne, oni su podstakli rasprave zakonodavaca oko potrebe za poreskom reformom.

Vorenova je dugogodišnji zagovornik poreza na bogatstvo. Njen predlog, Zakon o ultramilijunskim porezima, cilja domaćinstva čija neto vrednost iznosi 50 miliona dolara ili više. Domaćinstva sa 50 do 1 milijardu dolara treba da se oporezuju sa 2 odsto; oni sa preko milijardu dolara videće sa 3 odsto.

Analiza organizacije Amerikanaca za poresku pravičnost i Projekta Instituta za političke studije o nejednakosti otkrila je da bi, po Vorenovim porezima, Bezos 2020. godine platio porez u iznosu od 5,7 milijardi dolara.

(Business Insider)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)