MOSKVA TRAŽI GLASANJE O ŠMITU: Stigao zahtev da Savet bezbednosti UN raspravlja o Kancelariji visokog predstavnika u BiH

S. M.

20. 07. 2021. u 19:23

Rusija je od Saveta bezbednosti UN zatražila da se u četvrtak održi glasanje o nacrtu rezolucije u kojem se traži ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31. jula naredne godine.

МОСКВА ТРАЖИ ГЛАСАЊЕ О ШМИТУ: Стигао захтев да Савет безбедности УН расправља о Канцеларији високог представника у БиХ

Foto AP

Izvori iz diplomatskog kora SB UN potvrdili su agenciji Frans pres da je stigao zahtev Rusije da se glasanje održi u četvrtak i da to treba da potvrdi Francuska, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN.

Prema nezvaničnim informacijama, moguć je i kompromis Rusije i Kine sa zapadnim silama da visoki predstavnik dođe u BiH od 1. avgusta, ali da mu se ukinu bonska ovlaštenja, odnosno da mu se zabrani nametanje odluka i smene javnih ličnost.

Ana Trišić Babić, savetnica srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kaže za "Novosti" da brzina zahteva Rusije za izjašnjavanjem o sudbini Kristijana Šmita pokazuje da Moskva zna šta se može desiti 1. avgusta ako Šmit dođe u BiH bez zvanične potvrde Saveta bezbednsti UN.

- Sa Rusijom, koja je garant Dejtonskog sporazuma, i Kinom imamo dve stalne članice SB UN koje žele konretno rešenje oko sudbine visokog predstavnika u BiH. To je veoma ozbiljna situacija - ističe Trišić Babićeva.

Ona kaže da je moguće postizanje kompromisa oko rezolucije i da je najveći problem oko delovanja visokog predstavnika pored kraja mandata koji se mora jednom definisati i primena bonskih ovlaštenja.

U nacrtu rezolucije Rusije i Kine koja je prosleđena članicima SB UN pre desetak dana navedeno je da ovlašćenja koja su data visokom predstavniku na konferenciji za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1997. više nisu potrebna zbog napretka koje su postigle strane u BiH. Dokumentom je podržano imenovanje Kristijana Šmita do 31. jula naredne godine, kada bi bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri