MISTERIOZNA BOLEST U EVROPI: Sindrom Havana pogodio diplomate SAD u Beču

Tanjug

17. 07. 2021. u 19:52

AMERIČKA vlada istražuje niz zdravstvenih problema s kojim su se susrele američke diplomate i admonistracija iz ambasade SAD u Beču.

МИСТЕРИОЗНА БОЛЕСТ У ЕВРОПИ: Синдром Хавана погодио дипломате САД у Бечу

Foto: Piksabej

Više od 20 zvaničnika je izvestilo o simptomima sličnim sindromu Havana - misterioznoj bolesti mozga - otkako je predsednik Džozef Bajden preuzeo funkciju u januaru, javlja Bi-Bi-Si.

Sindrom još nije objašnjen, ali američki naučnici kažu da je najverovatnije uzrokovan ciljanom mikrotalasnom radijacijom.

Prvi put je otkriven na Kubi u periodu između 2016. i 2017. godine.

Američke i kanadske diplomate u Havani su se žalile na simptome, koje variraju od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, sluha i anksioznosti, koje su opisali kao "kognitivnu maglu".

SAD su optužile Kubu da izvodi "sonične napade", što je Havana demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dve zemlje.

Akademska studija SAD iz 2019. godine je otkrila "poremećaje u radu mozga" kod diplomata koji su se razboleli, ali je Kuba i to demantovala.

Slučajevi u Beču su prvo objavljeni u magazinu "Njujorker" u petak, a kasnije ih je potvrdio Stejt department, koji je naveo da ih pažljivo istrzazuje.

Rojters je citirao austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je poručilo da zajednički radi sa SAD kako bi se otkrila pozadina svega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)