MERKELOVA "OHLADILA" ZELENSKOG: Teški dani za ukrajinskog predsednika, iz Berlina se vratio praznih ruku

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

13. 07. 2021. u 21:45

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski se vratio iz Berlina praznih ruku. Nijednu njegovu molbu nemačka kancelarka Angela Merkel i njeni ministri nisu podržali.

МЕРКЕЛОВА ОХЛАДИЛА ЗЕЛЕНСКОГ: Тешки дани за украјинског председника, из Берлина се вратио празних руку

Foto AP

Zelenski je mogao da čuje još jedanput da nema odustajanja od gasovoda "Severni tok 2" jer je on skoro završen i, kako je još jednom ponovila Merkelova, radi se o čisto ekonomskom, a ne političkom projektu.

Tako je poslednja nada za Zelenskog ostala da će na susretu predsednika SAD Džoa Bajdena i Merkelove 15. jula, lider iz Vašingtona ubediti nemačku kancelarku da je zaustavljanje "Severnog toka 2" i nastavak tranzita ruskog gasa kroz Ukrajinu u interesu bezbednosti Evrope.

Sa Zelenskim se nije sastao u Berlinu ni ministar odbrane Nemačke od koga je ukrajinski predsednik nameravao da traži oružje i podršku za ulazak u NATO. Nemačka je protiv toga, jer ne želi da zbog tvrdoglavog rukovodstva u Kijevu ulazi u sukob sa Rusijom.

Zelenski je molio Angelu Merkel da se na prvom narednom sastanku tzv. Normandske grupe u koju ulaze predstavnici Francuske i Nemačke kao i Rusije i Ukrajine, stavi na dnevni red tranzit gasa kroz Ukrajinu. Inače, želja Zelenskog je da se tom formatu pregovora priključi i SAD kako bi pritisak na Putina bio veći.

Na kraju je ispalo da je jedina želja Zelenskog koju je ispunila Merkelova ona da će Nemačka poslati Ukrajini 1,5 miliona vakcina protiv kovida 19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna