SRBIJA U EU: Angela Merkel ostavila amanet svojim naslednicima

Novosti online

13. 07. 2021. u 15:59

ANGELA Merkel je sumirala svoju kancelarsku karijeru, te pozvala naslednike da ne ispuštaju priliku da u svoje okrilje uvrste zemlje Zapadnog Balkana – Srbiju, Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

СРБИЈА У ЕУ: Ангела Меркел оставила аманет својим наследницима

Foto: Olivier Hoslet, Pool via AP

 Za to je, napominje, potrebno mnogo angažmana i strpljenja, ali ne treba prekinuti proces.

‒ U poslednjih šesnaest godina, koliko sam kancelarka, najveći pomaci na Zapadnom Balkanu postignuti su nakon pokretanja Berlinskog procesa 2014.

Tu se radi o smenjivanju svetlosti i senke – objašnjava Merkelova.

Početkom ove godine Merkelova je pokrenula diplomatsku inicijativu kojom traži da se region Zapadnog Balkana ponovo postavi visoko na spisak prioriteta Evropske unije. S tim će se nastaviti i nakon njenog odlaska, ali u smanjenoj formi, jer proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana nije na listi spoljnopolitičkih prioriteta njenih potencijalnih naslednika. Otpora ne nedostaje ni u Evropskoj uniji, ponovila je kancelarka nakon osme konferencije o Zapadnom Balkanu u sklopu Berlinskog procesa. Merkelova je u jednom trenutku primetila da protiv procesa proširenja u ovom trenutku nije samo Francuska, već i ostale EU zemlje, poput Holandije i Bugarske.

‒ U primarnom interesu Evropske unije je da jača procese saradnje i kooperacije u regionu, u cilju prevladavanja podela. Nama ostaje još da imamo mnogo strpljenja i angažujemo se na Zapadnom Balkanu – podvukla je kancelarka Merkel.

OPROŠTAJNA PORUKA

Spoljnopolitički analitičar Jakša Šćekić kaže da je integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU neizvesno.

‒ To je njena, na neki način, oproštajna poruka. U njeno vreme nije učinjeno mnogo na integraciji Zapadnog Balkana, i to je, može se reći, njen neuspeh kao kancelarke. Razlog? Sve zemlje Zapadnog Balkana bi da uđu u EU, ali po svojim pravilima, ne pravilima EU, tako da je razumljiv otpor starih članica. Što se tiče Bugarske, oni ucenjuju zbog istorijskog sukoba s Makedonijom. Tako su se ovde poklopile dve stvari, zamor EU od proširenja i nespremnost zemalja Zapadnog Balkana za korenite promene, naročito u oblasti vladavine prava – zaključuje Šćekić.

(Objektiv)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)