NA ZAPADU NIŠTA NOVO: Evropska unija ponovo produžila sankcije Rusiji na pola godine

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 11:59

EVROPSKA unija ponovo je produžila na šest meseci ekonomske sektorske sankcije protiv Rusije, navodi se u saopštenju Saveta EU.

НА ЗАПАДУ НИШТА НОВО: Европска унија поново продужила санкције Русији на пола године

Foto EPA

- Savet EU doneo je danas odluku da na šest meseci, do januara 2021. godine, produži sankcije usmerene na konkretne ekonomske sektore Rusije - navodi se u saopštenju.

Prvobitno je Evropska unija uvela sankcije Rusiji 31. jula 2014. godine na godinu dana. U martu 2015. godine rok za ukidanje sankcija bio je povezan sa „potpunom primenom Minskih sporazuma“. Od tog trenutka se sankcije produžavaju na svakih šest meseci već šest godina zaredom.

Minski sporazumi

U Minsku su 12. februara 2015. godine održani pregovori lidera država „normandijske četvorke“. Minski sporazumi za rešavanje situacije na istoku Ukrajine predviđaju prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja sa kontakt linije i ustavnu reformu čiji bi ključni elementi trebalo da budu decentralizacija i usvajanje zakona o posebnom statusu Donbasa.

Plan još uvek nije ispunjen, jer ukrajinski političari neprekidno odlažu njegovu primenu i čak izjavljuju da on ima samo savetodavan karakter, a ne i obavezujući. Ruski stav je da ne postoji alternativa Minskim sporazumima. 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)