PEKING UPOZORAVA VAŠINGTON DA PREKINE SA PROVOKACIJAMA: Kineska mornarica “ispratila” američki razarač iz teritorijalnih voda

Novosti onlajn

12. 07. 2021. u 10:25

KINESKA vojska saopštila je da je otpratila američki ratni brod USS Benfold, koji je danas nelegalno ušao u kineske vode u blizini ostrva Parasel (kineski - Siša).

ПЕКИНГ УПОЗОРАВА ВАШИНГТОН ДА ПРЕКИНЕ СА ПРОВОКАЦИЈАМА: Кинеска морнарица “испратила” амерички разарач из територијалних вода

Foto: Depositphotos

-USS Benfold je ušao u vode Parasel bez dozvole kineske vlade, ozbiljno kršeći kineski suverenitet i podrivajući stabilnost Južnog kineskog mora. Apelujemo na SAD da odmah prekinu sa provokativnim akcijama, saopštila je južna komanda Narodne oslobodilačke armije Kine, a preneo Rojters.

Parasel ostrva se nalaze u Južnom kineskom moru.

Foto US NAVY

Američki razarač USS Benfold

Američka mornarica za sada nije komentarisala slučaj.

U pisanoj izjavi u nedelju, američki državni sekretar Entoni Blinken je naveo da je sloboda plovidbe od trajnog interesa za sve nacije.

-Kada je reč o pomorskim pravilima, nigde ne postoji veća pretnja nego u Južnom kineskom moru. Narodna Republika Kina nastavlja da zastrašuje južnoazijske zemlje, preteći slobodi plovidbe u ovom važnom globalnom prolazu, kazao je Blinken.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)