RUSI IMAJU PLAN! Napraviće nuklearnu elektranu na Marsu?

Novosti online

10. 07. 2021. u 12:38

STRUČNjACI konstruktorskog biroa „Arsenal“ (deo „Roskosmosa“) predlažu da se na budućoj ruskoj bazi na Marsu napravi nuklearna elektrana za snabdevanje infrastrukture električnom energijom, a da se za reaktor koriste tehnologije napravljene za nuklearni tegljač, navodi se u dokumentima preduzeća u koje je imala uvid RIA „Novosti“.

РУСИ ИМАЈУ ПЛАН! Направиће нуклеарну електрану на Марсу?

Foto: Depositphotos

Kako se navodi, stručnjaci predlažu da se „marsovska“ nuklearna elektrana dostavi u orbitu Crvene planete u sastavu nuklearnog tegljača „Zevs“, a da se na površinu planete spusti padobranom. Nakon toga sledi puštanje u rad nuklearke i „napajanje marsovske baze“.

Pored toga, nuklearni tegljač „Zevs“ omogućiće da se uspostavi „kanal predaje informacija velikom brzinom sa površine Marsa i sa svemirskih letelica koje se nalaze u orbiti Marsa na Zemlju “.

Ranije je u dokumentima preduzeća navođeno da ruski svemirski nuklearni tegljač „Zevs“ može biti iskorišćen za onesposobljavanje svemirskih letelica potencijalnih protivnika i „gađanje“ laserom. Prema nekim informacijama, može biti korišćen u okviru sistema PVO.  

U Rusiji se od 2010. godine radi na stvaranju elemenata nuklearnog tegljača na osnovu transportno-energetskog modula sa nuklearnom elektranom klase megavata. U januaru 2020. godine govorilo se o planovima da se 2030. godine u orbitu lansira svemirski tegljač na testiranja leta. Nakon toga bi se pristupilo serijskoj proizvodnji i komercijalnoj upotrebi. Kako je saopšteno, nuklearni tegljač je predviđen za letove na Mesec i planete Sunčevog sistema.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove